Güney Afrika'nın iktidardaki Afrika Ulusal Kongresi (ANC) partisinde şiddetli tartışmalar eşiğinde Devlet Başkanı Jacob Zuma'dan sonraki parti liderinin seçimi için oylama yapıldı.

ANC liderliği için Devlet Başkanı Yardımcısı Cyril Ramaphosa ile Zuma'nın desteklediği eski eşi aynı zamanda eski bir bakan olan Nkosazana Dlamini-Zuma aday gösterildi. Önceleri sendikacı iken daha sonra iş dünyasına geçen Ramaphosa şimdi Güney Afrika'nın en zengin insanlarından biri.

Seçimi kazanacağına dair beklentiler randın değer kazanmasına neden olan Ramaphosa dün geç saatlerde seçimleri kazandı. Ramaphosa, 2019'da yapılacak seçimlerle ülkenin yeni devlet başkanı olabilir.

Analistler randdaki değer kazancının tüm gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde de iyimserlik yarattığını belirtti.

Öte yandan Merkez Bankası'nın (TCMB) geçen hafta geç likidite penceresi faizinde yaptığı artışı ortalama fonlama maliyetine de yansıtması da piyasayı destekleyen unsurlar arasında gösteriliyor.

TCMB'nin geçen hafta beklentilerin altında kalan geç likidite penceresi (GLP) faizi artırımının ardından yükselen dolar/TL bu sabah, haftaya 3.86'lı seviyelerde başladıktan sonra yönünü aşağı çevirmişti.

Böylece dolar/TL son üç haftada 3.97'li seviyelerden 3.80'nin hemen üzerine kadar gerilemiş oldu.

Dün akşam saatlerinde 3.8375 civarında işlem gören dolar/TL bu sabah saat 0822'de 3.8260/3.8292 seviyesinde bulunuyor.

Aynı saatte sepet bazında TL 4.1690/4.1729, euro/TL ise 4.5120/4.5165 seviyesinde.

TCMB geçen haftaki Aralık ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun alt bandı, politika faizi ve üst bandını sabit tutarken; geç likidite faizini sekiz aylık aranın ardından ilk kez artırdı. TCMB GLP'de 50 baz puanlık artışa giderek bu faiz oranını yüzde 12.75'e taşıdı.

Merkez Bankası Cuma günü ise bu faiz artışını likidite politikalarının bileşiminde ortaya çıkan son faizi gösteren ağırlıklı ortalama fonlama maliyetine (AOFM) de 50 baz puan artış olarak yansıttı. Böylece piyasalar tarafından yakından takip edilen ve bir süredir yüzde 12.25 seviyesinde oluşan AOFM Cuma günü yüzde 12.75'e yükseldi.

Tahvil/bono piyasasında ise gösterge 10 yıllık tahvilde ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 13.37, valörde son işlemde yüzde 12.20 seviyesindeydi. Gösterge iki yıllık tahvilde ortalama bileşik faiz ise dün ortalama yüzde 13.47 seviyesindeydi.

REUTERS