UEFA'nın Financial Fair Play (FFP) kriterlerini anlamsız hale getiren harcamalar 2017-2018 transfer sezonuna damgasını vurdu.

Guardian'ın haberine göre; İngiltere Premiere Lig ekipleri transfer sezonunda toplamda 1.4 milyar pound harcayarak 6 yıldır üst üste kırdıkları harcama rekoruna bir yenisini ekledi. Bu harcamaların sadece 210 milyon poundu transferin son gününde gerçekleşti.

Toplamda transfer için harcanan para geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artarken ligde 470 transfer yapıldı.

İtalya Serie A'da ise 444 transferin toplam ücreti 1.03 milyar sterlin oldu. Bundesliga ekipleri 274 transfer için 720 milyon pound harcarken, Fransa Lig 1 ekipleri 365 transfer için 931 milyon sterlin harcadı. Bu harcamanın 198 milyon poundu Brezilyalı Neymar'dan geldiğini hatırlatalım.

FFP KRİTERLERİ NELERDİR?


Yöneticiler ve Kulüp başkanları kulüp için cebinden harcama yapamayacak.

Kulüpler, kendi yöneticilerine veya iş ortaklarına ait borçlarını kaynaklarına iade edecekler. 

2012-2013’den itibaren kulüpler transferlere gelirlerinden daha fazla harcama yapmayacak.

Sadece kulübe hibe edilen ve kulübe ait gelirler değerlendirmede kulüp geliri sayılacak.

Hiçbir futbolcu, kulüp ya da yasal otoriteye vadesi geçmiş borç bulunmayacak. Gelirden daha fazla borçlanılmayacak. Borçlanılırsa transfer yasağı cezası alınacak.

Öz sermayenin eksiye düşmesine izin verilmeyecek.Kulüpler denk bütçe kapsamında ve yıllık gelir-gider tahmininde başa baş noktasını yakalayacak.

Futbolculara yapılacak ücret, maaş ve prim ödemeleri, toplam gelirin yüzde 70 ini geçemeyecek.

Bütçesi 5milyon Euro’nun altındaki takımlar kriterlerden muaf olacak.

Kulüplerin fahiş yüksek ve fahiş düşük fiyatlarda yaptığı anlaşmalarla kurduğu şirket ilişkileri gelir-gider tablosuna katılmayarak, emsal fiyat esas alınacak.

Kulüplerin altyapı, stadyum ve antrenman sahası için yapacağı yatırım amaçlı harcamalar başa baş noktası hesaplamalarına dahil edilmeyecek.