KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir Ticaret ve Sanayi Müzesi'nin açılışını yaptı, müzedeki 'veresiye satan' ile 'peşin satan' tüccarları yansıtan resme gülerek baktı.
İstanbul'dan Eskişehir'e gelen Bakan Nabi Avcı ilk olarak Anadolu Üniversitesi Öğrenci Merkezi'nde düzenlenen 'UNESCO 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Eğitim: Türk Eğitim Sisteminin Stratejik Yönelimler' paneline katıldı. Avcı burada yaptığı konuşmada, Anadolu Üniversitesi'nin yıllar önce bütün dünyaya yayılan eğitim hamlesini başlattığını söyledi. Kendisinin de bu süreçte rol aldığını ifade eden Avcı konuşmasını şöyle sürdürdü:
'Anadolu Üniversitesi Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini belirlemeden yıllar önce, önce bütün Türkiye'de, sonra bütün dünyaya seslenen bir eğitim hamlesini başlattı, Açıköğretim Fakültesi'nin kurulmasıyla. Ben de o fakültenin genç ve saçları da olan bir asistanı olarak bu süreçte rol aldığım için gerçekten iftihar ediyorum. Türkiye'nin UNESCO komisyonunun girişimleri sonucunda dünya miras listesindeki Türkiye varlığının sayısı 16'ya çıktı. Geçici listedeki unsur sayımız 70'in üzerine çıktı ve Türkiye dünya miras komitesi üyeliğine UNESCO tarihinde alınan en çok oy ile seçildi. 2017 yılında yapılacak olan UNESCO Genel Kurulunda Türkiye Yürütme Kurulu üyeliğine aday. Şimdiden hayırlı olsun. İnşallah Türkiye tıpkı Dünya Miras Komitesi'ne seçilirken olduğu gibi yüksek bir oyla yürütme kurulu üyeliğini gerçekleştirir. Uzun bir zamandan beri yürütme kurulu üyeliği yok Türkiye'nin.'
MÜZE AÇILIŞINA KATILDI
Bakan Nabi Avcı daha sonra Eskişehir Ticaret Odası (ETO) tarafından oluşturulan 'Eskişehir Ticaret ve Sanayi Müzesi'nin açılış törenine katıldı. ETO Başkanı Metin Güler, müzede yer alan birçok tarihi eşyanın Eskişehirli sanayici ve işadamları tarafından bağışlandığını söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de Eskişehir'de son yıllarda müze sayısında büyük artış yaşandığını belirterek, 'Açılışını yaptığımız müzenin bulunduğu sokakta bile 3 tane müze bulunmaktadır. Eskişehir'de her geçen yıl müze sayısında artış yaşanmaktadır' dedi.
Bakan Nabi Avcı da konuşmasında ETO yöneticilerine teşekkür etti. Müzelerin aynı zamanda bir eğitim alanları olduğunu ifade eden Avcı şöyle konuştu:
'Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan bir protokol var. Bu protokol gereğince müzeler artık aynı zamanda eğitim alanları olarak değerlendiriliyor. Burada aynı zamanda bir eğitim alanını da açmış oluyoruz. Bütün müzelerimiz birer eğitim yeri. Ama özellikle bu müze zannediyorum çocuklarımızın tarihe bakışını da gözden geçirmemizi gerektirecek bir işlev getirecek. Çünkü biz bugüne kadar tarihte hep olağanüstü kahramanlıkların anlatıldığı bir tarih anlayışı içerisinden geliyoruz. Evet onlara da o kahramanlarımıza da çok şey borçluyuz. Ama bir de daha geri planda kalan, hayatın dokusunu görünmeyen sessiz kahramanlar var. Sanayi erbabı, ticaret erbabı gibi. Nitekim onların üzerine kurgulanmış tarih anlayışı da var biliyorsunuz. Bu bakımdan güzel bir kazanım oldu.'
Yapılan konuşmaların ardından bakan Nabi Avcı, Vali Azmi Çelik, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş Özaydemir ve ETO Başkanı Metin Güler müzenin açılışını gerçekleştirdi. Avcı ve beraberindekiler daha sonra 3 katlı müzeyi gezdi.

DHA