İyi beslenmek için
- Yemeklerinizi hazırlarken ve pişirirken zeytinyağı, kanola yağı, mısırözü yağı, ayçiçek yağı gibi kalp dostu yağları kullanın.
- Probiyotik yoğurtlar gibi bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı yoğurtları tüketin.
- Kalp sağlığı için önemli olan esansiyel yağları, diyetimizde düşük olan E vitamini, selenyum ve magnezyum gibi mineralleri içeren ceviz, fındık, badem gibi kabuklu yemişleri öğün aralarında atıştırmak için kullanın.
- Sodyum içeriği düşük besinleri tercih edin.
- Omega 3 yağ asitleri açısından zengin, kalp dostu balıkları tüketin.
- Posa kaynağı ve diyabete karşı savunma sağlayan esmer pirinci beyaz olana tercih edin.
Posa alımınızı artırmak için
- Ara öğünlerinizde atıştırmalık olarak meyve tercih edin.
- Meyve suyu içmektense meyvenin kendisini yiyin.
- Meyve ve sebzelerinizi tüketirken kabuklarını eğer mümkünse soymayın.
- Yoğurdunuzun içine meyve doğrayın.
Kilo kontrolü için
- Tam yağlı veya yarım yağlı sütler yerine yağsız olanları tercih ederek her porsiyonda 45-72 kalori daha az alın.
- Kızartılmış balık yerine ızgara balık tercih edin.
- Kilo değişikliklerinizi belirli aralıklarla tartılarak izleyin ve kilonuz kontrolden çıkmadan gerekli önlemleri alın.
- Sıvılarla aldığınız kalorileri takip edin. Meyveli soda, meyve suları ve alkol gibi kalorili içecekler siz fark etmeden aldığınız kalorilerin artmasına neden olur.
- Sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edin, gerekirse bu konuda uzmanlardan destek ve eğitim alın.
- Besinleri kızartmak yerine ızgarada, fırında pişirerek veya haşlayarak tüketin.
- Sos hazırlarken çok az yağ ilave ederek hazırlayın çünkü yağların hemen hepsinin 1 yemek kaşığının 120 kalori içerdiğini bilin.
- Besinleri küçük öğünler ve porsiyonlar halinde tüketin.
- Yemeklerinize çorba ve salata ekleyerek kalori yerine miktarlarını artırın.
Sağlıklı atıştırma için
- Mikrodalgada yapılmış yağsız patlamış mısır tüketin.
- Atıştırmak için light peynirle beraber tahıllı kraker veya ekmek tüketin.
- Küçük porsiyonlarda atıştırma yapın ve atıştırmak için içeriği zengin besinleri tercih edin.
- Bir avuç bademi hem atıştırmak hem de iştahınızı bastırmak için kullanın.