Erdoğan ve Putin arasındaki görüşmenin ardından Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı başladı.

Reuters'ın Rus haber ajansı RIA'ya dayandırdığı haberde Putin'in, "S-400 savunma sistemi Ankara-Moskova iş birliğinde önceliğimiz" ifadesini kullandığı ifade edildi.

reuters

Basın toplantısı, ev sahibi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarıyla başladı, Erdoğan, "Saygıdeğer basın mensupları sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Sayın Putin ve heyetini ülkemizde ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Değerli dostumu seçim zaferinden dolayı tebrik etmek istiyorum. Baş başa görüşmemizi yaparken diğer taraftan üst düzey istişari konseyin üyesi arkadaşlarımız da kendi aralarında görüşmelerini gerçekleştirdi. Siyasi diyalogumuz ekonomik alana da sirayet ediyor. Akkuyu'nun temelini birlikte attık. Projenin ilk aşamasını 2023 yılına kadar tamamlamak istiyoruz. Her ne kadar 4 aşamalı ise de, temenni ederim ki çok daha hızlı gidip bunu öne çekmenin gayreti içerisinde oluruz. Bölgesel konularda da fikir alışverişinde bulunduk. Astana sürecinde çatışmasızlık sürecini hayata geçirmiştik. Sivil can kayıplarının önüne büyük oranda geçtik." dedi.

YARIN RUHANİ'YLE BİRLİKTE ÜÇLÜ ZİRVE YAPILACAK

Erdoğan sözlerine, "Yarın İranlı mevkidaşımızın da katılımıyla yapacağımız üçlü zirve toplantısında bu sürecin seyri hakkında görüş alışverişini farklı şekilde ele alma imkanımız olacak. Zeytin Dalı Harekatı'nı da istişare ettik. Operasyonun sonuçları hakkında gerekli bilgileri aktarma fırsatı buldum. Komşumuz Suriye'nin toprak bütünlüğü açısından da harekatın önemini vurguladım. Bundan sonra da beraber çalışmayı sürdüreceğiz. Türk-Rus işbirliğinden tüm bölge istifade etti. Kimi çevrelerin bu işbirliğini zehirleme gayretlerine de şahit olduk. Hamdolsun ilişkilerimiz bu zorlu sınavları atlattı." diyerek sözü Rus mevkidaşı Putin'e bıraktı.

İHA İHA


PUTİN: S-400'LERİN TESLİMAT SÜRESİ KISALACAK

Putin'in konuşmasına Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacminden bahsederek başladı. Rusya Devlet Başkanı Putin, "Kurumlar arası anlaşmalar imzaladık. Yeni anlaşmaların hazırlanması konusunda talimatlar verdik. Siyasi diyalogumuz son derece yoğun. Sadece geçen sene 8 görüşme yaptık. 2017 yılında Türk-Rus ticaret hacmi arttı. Ticaret hacmimiz 22.1 milyara doları aştı. Gelecekte yeni ticaret platformları kurmayı planlıyoruz. Karma ekonomi komisyona da son derece büyük bir rol düşüyor. Nükleer enerjide işbirliğimiz farklı bir düzeye taşındı. Bugün ilk nükleer güç santralini kuruyoruz. Ortak hedefimiz 2023'te ilk reaktörün devreye girmesi. S-400'lerin teslimatını da görüştük. Türkiye'ye teslimat sürelerini azaltmaya karar verdik. Soçi'deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin sonuçlarını ele alarak Suriye'deki durumu konuştuk. Gerilimi azaltma bölgelerindeki durumun iyileştirilmesi için neler yapılabileceğini ele aldık. Yarın İranlı mevkidaşımız Hasan Ruhani'yle birlikte bu konuda üçlü zirve yapacağız. Türkiye ile ilişkilerimiz çok yapıcı ve verimli. Bu yapıcı ilişkilerin yansımalarını ekonomik işbirliğinde görüyoruz. Akkuyu NGS ve Türk Akımı gibi projelerde ilerleme kaydediyoruz. Ortak projelerimizi ve ikili ilişkilerimizi etkileyecek provokatif ve negatif unsurlar bulunmuyor." dedi.

PUTİN: KÜRT HALKI SURİYE'NİN GELECEĞİNDE SÖZ SAHİBİ OLMALI

Putin açıklamarında Suriye ve Kürt meselelerine de değinde. Putin, "İki günlük Türkiye temaslarına bugün başlayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmesi sona erdi. 1.5 saat süren görüşme sonrası iki lider basın açıklamasında bulundu. Basın açıklamaları sırasında Rusya Devlet Başkanı Putin "Kürt halkı, Suriye'nin geleceğinde yer alma hakkına sahip. Bu konudaki nihai karar Suriye halkına ait." açıklamasında bulundu.

İHA İHA


ERDOĞAN: BİZ O DEFTERİ KAPATTIK

Cumhurbaşkanı Erdoğan S-400 savunma sistemleri ile ilgili sorulan bir soruya yanıt olarak "S-400 anlaşmasını yaptık, o defteri kapadık" dedi. Erdoğan: "Savunma sanayiinde başka kalemlerde de işbirliğimiz olabilir. Rus şirketlerinin buna da açık olduğunu gördük. İlgili birimlerimiz gerekli çalışmaları yapıyorlar. Bizler de takip ediyoruz." açıklamalarını ekleyerek basın toplantısını bitirdi.