Başta Türkiye olmak üzere birçok ülkenin tepki gösterdiği Cemal Kaşıkçı cinayetinde infaz emrini veren ya da verenler, cinayeti gerçekleştirenler ve cinayete yardım edenler hakkında bir süredir gelişme olmadı. Dünya ülkelerinin yoğun tepkisine rağmen bir süre sonra resmen unutulan Kaşıkçı cinayeti hakkında Wall Street Journal bir dosya haber hazırladı. Gazete, Riyad'la iş yapan yatırımcıları ve iş insanlarıyla görüştü ve Kaşıkçı cinayetinin işlerine nasıl etki ettiğini derledi.

Cinayetin ardından birçok ülke ve şirket Riyad ile ekonomik ilişkilerini askıya almayı düşündüğünü söylese de bu konuda somut adımlar atılamamıştı. Wall Street Journal'ın Keach Hagey ve Justin Scheck imzalı haberinde konuşan yatırımcı ve iş insanları da Kaşıkçı cinayetinin gerçekten ekonomik olarak hiçbir etkisi olmadığını, işlerinin aynı şekilde devam ettiğini söylüyor. ABD'de Suudi hisseleri konusunda en önemli yöneticilerden biri olan John Burbank, "Bu bütün Kaşıkçı olayı bir anlam ifade etmiyor. Krallık'ta yaşanan bu büyük liberalleşme akımının yanında bir anlamı yok" yorumunu yapıyor.

[old_news_related_template title="Dünya'da 2018 böyle geçti..." desc="2018 gerçekten de son dönemin en hareketli yılı olarak tarihe geçti... Neler olmadı ki? 40 yıldır İspanya'ya zarar veren terör örgütü ETA silah bıraktı, Kuzey Kore ile Güney Kore ilk defa resmi temaslarda bulundu,.. Her ne kadar küresel ısınma konusunda sağlam adımlar atılamasa da çok sayıda doğal afet yüz binlerce insanı etkiledi... Fransa'da sarı yelekliler adı altında bir araya gelen göstericiler zamları protesto ederek Avrupa'da gündem olurken, Ukrayna ile Rusya da savaşın eşiğinden döndü. Tabii yukarıdaki kısa özeti okuyunca '2018 ne kadar kötü geçmiş' diyebilirsiniz ama bu yıl içinde güzel şeyler de oldu. Her açıklaması olay olan Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile ilk kez bir araya gelerek barış rüzgarı estirdi, NASA'nın mekiği Mars'a iniş yaptı, İngiliz kraliyet ailesine yeni bir gelin geldi. Gelin 2018'de dünyanın neleri konuştuğunu, izlediğini ve takip ettiğine hep birlikte bakalım..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/12/iecrop/2018a_16_9_1545716636.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/dunyada-2018-boyle-gecti-2830842/"]

KAŞIKÇI CİNAYETİNİN ETKİSİ OLMADI


Suudi Arabistan borsasında yabancı yatırımcıların payının yaklaşık %4 olduğunun hatırlatıldığı haberde, "Kaşıkçı cinayetinin bir etkisi olmadı. Sebebi de birçok şirketin geleceğinin Suudi parasına bağlı olması ve Veliaht Prens'in ekonomiye olan büyük etkisi" ifadesi kullanılıyor.

Burbank, "Ölen kişi Prens Selman olmadığı sürece bir kişinin yaşamı bir şey ifade etmiyor. Kaşıkçı'nın bir anlamı yok. Suudi Arabistan'tan kaça yatırımcılar iki yüzlü çünkü onlar gidip Rusya'ya yatırım yapıyorlar" dedi.