Çin’in ABD’den gelen 130 ürüne gümrük duvarlarını yükseltmesinin ardından ABD’nin ne karşılık vereceği de belli oldu. Wall Street Journal’ın haberine göre aralarında bulaşık makinası ve televizyon gibi ürünlerin de olduğu 1300 kalem üründe gümrük duvarları yüzde 25 oranında yükseltildi.

ABD cep telefonu ve tekstil gibi ABD’li tüketicileri de mağdur edebilecek ürünlerde gümrük duvarlarını yükseltmedi. Öte yandan Çin’den gelen çelik için gümrük duvarları geçen hafta yüzde 10 oranında yükseltilmişti.

ÇİN: TİCARET SAVAŞINDAN KORKMUYORUZ


Çin Maliye Bakanlığı pazartesi günü, ithal edilen 128 Amerikan ürününe yüzde 15 ila 25 oranında ek gümrük vergisi uygulanacağını açıklamıştı. Karardan ABD'den Çin'e satılan domuz eti, şarap ve meyve gibi ürünler etkilenecek. Çin haber ajansı Şinhua'ya göre 3 milyar dolar dolayındaki ithal ürün ek vergi kapsamına alındı.

Çin'in kararı, Trump'ın Çin'den satın alınan çelik ve alüminyuma ek gümrük vergisi uygulaması kararına misilleme amacı taşıyor. ABD'nin kararı bir hafta önce yürürlüğe girmişti.

Çin'e ek vergi uygulama kararı alan ABD, diğer önemli ticari ortakları Avrupa Birliği ülkeleri ve Kanada'yı ilk aşamada ek vergi kapsamı dışında bırakmıştı. Ancak bu muafiyetin 1 Mayıs'a kadar geçerli olduğu açıklanmıştı.

Çin'e getirilen ek vergilerden yüksek teknoloji ürünleri ile birlikte 60 milyar dolar tutarındaki Çin malının etkilenmesi bekleniyor. Washington'ı Çin'e karşı yeni ek vergiler getirmemesi konusunda uyaran Çin Ticaret Bakanlığı, tartışmadan kaçınmak istediklerini, ancak ABD ile bir ticaret savaşından da korkmadıklarını açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, Amerikalı üreticileri desteklemek için Mart başında yabancı ülkelerden ithal edilen çelik ve alüminyuma ek gümrük vergisi getirilmesini öngören düzenlemeyi imzalamıştı.

[old_news_related_template title="Çin 128 ABD ürününe ek vergi getirdi" desc="Ticaret savaşları bütün hızıyla devam ediyor. Çin ABD'den aldığı 128 ürüne ek vergi getirme kararı aldı. Ürünler arasında şaraptan domuz etine kabuklu yemişten meyveye kadar pek çok kalem bulunuyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/paralar_16_9_1522646460.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/cin-128-abd-urunune-ek-vergi-getirdi-2324635/"]