Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Londra'da Bloomberg TV'ye verdiği ve Bloomberg HT televizyonunda yayımlanan söyleşisinde, "Faiz oranlarına dair kararlar alınırken size danışılıyor mu? TCMB faiz oranlarında sizin görüşe başvuruyor mu?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Şu anda öyle veya böyle siz ülkede yürütmenin başısınız. Tabi ki TCMB bağımsızlığı söz konusudur. Ama TCMB bağımsızlığının gereği ile kalkıp, herhalde yürütmenin başı olan bir başkanın burada vermiş olduğu sinyalleri bir kenara koyacak hali yok. O da tabi buna göre değerlendirmelerini yapacaktır. Adımlarını ona göre yapacaktır. Ben bunun gelecek için çok isabetli adımların atılmasına vesile olacağına inanıyorum."

[old_news_related_template title="Erdoğan: Başımızın çaresine bakarız" desc="Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Londra ziyareti sırasında Bloomberg International'a konuştu. 'Yaptırım değil, destek bekliyoruz' diyen Erdoğan, 'Savunma ihtiyaçlarımızı ABD'den gideremiyorsak başımızın çaresine bakarız' ifadesini kullandı. ABD'de sürmekte olan 'Reza Zarrab' davasına da değinen Erdoğan 'Hakan Atilla kesinlikle masumdur. Dolayısıyla beratını istiyoruz. Hakan Atilla suçlu ilan edilecekse bu Türkiye Cumhuriyeti'ni suçlu ilan etmektir' diye konuştu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/011447_16_9_1526359450.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/basimizin-caresine-bakariz-2407496/"]

Erdoğan'ın açıklamalarıyla birlikte dolar/TL 4.35'li seviyelerden 4.3990'a kadar yükseldi ve tarihi zirvesini test etti. Kur saat 0830 itibarıyla ise 4.3780/4.3819 seviyesinde işlem görüyor.

Arjantin'de reel faizin yüzde 14.4, Rusya'da 4.9, Brezilya'da 3.7, ABD'de yüzde eksi 0.75, İngiltere'de yüzde eksi 2 olduğunu belirten Erdoğan, Türkiye'de ise nominal faizin 13.5, enflasyonun yüzde 10.9, reel faizin de 2.6 olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Demek ki faiz düştükçe reel faiz nereye düşüyor. Burada istihdam da, yatırım da, üretim de, yatırımcının uluslararası rekabet gücü de çok fazla olur. Bizim hedefimiz çok açık ve net bu. Örnekler ortada. Örnekler ortada olduğuna göre dünyayı yeniden keşfetmemize gerek yok. Biz niye daha sağa sola savruluyoruz? Adımlarımızı buna göre atmamız lazım. Finans sektörümüz de buna göre kendini dengelemesi lazım."

Erdoğan düşük faiz konusunda seçimlerden önce bir adımın neden atılmadığı, bunun 7 Haziran'daki toplantı için bir artış sinyali olup olmadığına yönelik bir soruya ise şöyle yanıt verdi:

"Herşeyden önce tabi ben Cumhurbaşkanı olarak yürütmedeki fonksiyonumuz bizim bir başbakanın fonksiyonu gibi değil. Yeni dönemde, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtiğimiz andan itibaren, oradaki etkinliğimiz çok daha farklı olacak. Dolayısıyla bu konularda atılacak adımlarda yürütmenin olmazsa olmaz başı olarak hem sorumluluğu alıyorsunuz, hem de bu konularda siz karar verme noktasına geliyorsunuz. Bunu yapacağız ki aldığımız sorumluluğun hesabını da milletimize verebilelim. Şu ana kadar durum böyle değildi bundan sonra öyle olacak."

Erdoğan para politikalarında da etkin olan bir başkan görüntüsü vermeye mecbur olduklarına da dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Halk para politikalarında sıkıntıya düştüğü zaman bunun hesabını kime sorar? Başkana sorar. Başkana soracağına göre para politikalarında etkin olan bir başkan görüntüsü vermeye mecburuz... Kimilerini bu rahatsız edebilir ancak mecburuz çünkü vatandaşa hesabı veren devleti yönetendir."

Erdoğan konuşmasında Halkbank yetkilisi Hakan Atilla için ABD'de devam eden sürece ilişkin, "Şu anda Halkbank'a çok büyük bir haksızlık yapılıyor" dedi.

Erdoğan, Atilla için "Kesinlikle suçsuzdur, onun beraatını bekliyoruz" ifadelerini kullanırken; bunun aksinin "Türkiye Cumhuriyeti devletini suçlu ilan etmek" olduğunu söyledi.

REUTERS