Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile yapılan bu sürpriz atamayla Ankara kulisleri de karıştı. Kulislerde, atamanın “terfi mi, kızak mı” olduğu tartışılmaya başlandı.

Askeri kaynaklar, atamanın Orgeneral Temel’in “aktif görevden kızağa çekilmesi” anlamına geldiğini vurguladılar.

Sözcü’ye bilgi veren bir askeri kaynak, daha önce aktif göreve atanmayan orgenerallerin şura üyesi yapıldığını hatırlatarak, şimdi de “kızağa çekilmek”istenen orgeneraller için Genelkurmay Karargahında böyle bir göreve atanmaya başlandığına dikkat çektiler.

Görevin “kızak” sayılmasının nedeninin “kendi kurumsal yapısı içinde görevleri olan bir makam olmamasına” bağlayan askeri kaynaklar, “Orgeneral Temel, bu yeni görevinde sadece Genelkurmay Başkanı’nın kendisine tevdi ettiği görevleri yapacak. Öyle büyük bir kadrosu da yok, verilecek göreve göre kendisine geçici personel takviyesi yapılacak. Mesela, Genelkurmay Karargahında fazla görünsün istenmiyorsa, kendisinden deniz kuvvetlerindeki işçilerin sorunlarını inceleyip raporlamak gibi, Kayseri’deki ana tamir üssünü denetlemek gibi görevler verilecek. Gittiği yerde elbette orgeneral olarak gerekli saygıyı görecek” bilgisini verdiler.

NEDEN GÖREVDEN ALINDI?


Orgeneral Temel’in neden 2. Ordu Komutanlığı görevinden alındığına ilişkin çıkan haberlerde, kendisinin bazı personele madalya verilmesini teklif ettiği, Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler’in de madalya verilecek personel listesine bu kişileri dahil etmediği için anlaşmazlık yaşandığı kulisi yer aldı.

Ancak askeri kaynaklar, sorunun “bundan çok daha ağır olabileceğine” dikkat çektiler.

Ordu komutanlarının takdir edilmesini istedikleri personelin listesini Genelkurmay’a gönderdiklerini, ancak bu “tekliflerde” son sözün “onay makamı” olan Genelkurmay Başkanı’nın olduğuna dikkat çeken askeri kaynaklar, “eğer kendisinin teklif ettiği personele madalya uygun görülmedi diye, madalya törenine katılmamak ya da terk etmek gibi kamuya açık alanlarda tepki gösteriyorsa, bu emre itaatsizlik anlamına gelir. Doğrudan rütbe sökme gerektirir” bilgisini verdiler.

EMİR-KOMUTA ZİNCİRİNİ Mİ ATLADI?


Orgeneral Temel’in Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanı’nı görevden alınacak kadar rahatsız etmesinin “emir-komuta zincirini atlaması” olabileceğini kaydeden askeri kaynaklar, Temel’in doğrudan Cumhurbaşkanı ile temas aramış olabileceğini, bunun da Komuta kademesinde ciddi rahatsızlık yaratabileceğine dikkat çektiler.

Suriye’nin kuzeyine gerçekleştirilen operasyonlardan da sorumlu olan 2. Ordu’nun, bu harekatlarla komuta kademesini “yanlış yönlendirmiş olmasının” da bir gerekçe olabileceği ifade edildi.

ÇOK KONUŞULAN KOMUTAN


Orgeneral Temel’in adı kamuoyunda, 24 Haziran seçim sürecinde çok geçmişti.

CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim mitingine katılan ve Erdoğan bizzat İnce’yi eleştirirken alkışlayan Temel'i sert bir dille kınamıştı. İnce, Temel’i kastederek "O generalin apoletlerini sökeceğim" demişti. Erdoğan ise bu açıklamaya, "Metin Temel paşamızla çok yakın bir hukukumuz var, millet İnce'ye apolet sökecek fırsatı vermez" yanıtını vermişti.