İktidarın, Türkiye nüfusunun onda birinden fazlasını oluşturan 8,5 milyon engelliyi ve engellilerin sorunlarından doğrudan etkilenen aileleriyle birlikte 25 milyon kişiyi görmezden geldiğini savunan TSD Başkanı Şükrü Boyraz, konuyla ilgili şöyle konuştu:

"Türkiye tarihinin en ciddi ekonomik ve siyasi kriziyle yüz yüze bulunuyoruz. Hükümet, kendi krizin faturasını çalışanlara, işsizlere, emeklilere, üreticilere keserken, bu olumsuz koşullar engellileri fazladan bir kat daha fazla mağdur ediyor. Günde bir buçuk doların altında bir gelirle yaşamaya mahkum edilenlerin oranının yüzde 38’i bulduğu düşünüldüğünde, engellilerin yaşama koşullarının çok daha ağır olduğu ortadadır. Üretimi, yatırımı, istihdamı ve kamu yararını göz ardı eden politikalar, yoksulluk, işsizlik ve sefalet derinleşiyor. Çalışanların, üretenlerin ve engellilerin talepleri karşısında görmeyen ve  duymayan iktidar, kaynaklarımızı üretmeden kazanan bir avuç azınlığa aktarmaya devam ediyor."

TSD Başkanı Şükrü Boyraz TSD Başkanı Şükrü Boyraz

"DEVLET ENGELLİLERLE İLGİLİ ANAYASADA BELİRTİLEN GÖREV VE YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMİYOR"


Devletin, engellilerin toplumsal hayata eşit ve üretken bireyler olarak katılımlarının zorunluluğuna dikkat çeken 'Engelliler Bildirisi'nin' ruhuna ve taleplerine uygun düzenlemeleri hayata geçirmediğini söyleyen Boyraz;
"Devletin, anayasada da belirtilen görev ve yükümlülüklerini yerine getirmesini talep ediyoruz.  Toplumsal hayatın bütün alanlarında; eğitimde, iş bulmada, ulaşımda, kent politikalarında taleplerimizin dikkate alınmasını istiyoruz." dedi.

Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Başkanı Şükrü Boyraz, yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: "Bu çerçevede, engellilere yönelik istihdam politikaları oluşturulmalı, iş olanakları yaratılmadığı koşullarda devlet sorumluluklarının gereğini yerine getirerek, tazminat vermelidir. İş ve engellilik tazminatının yanı sıra vergi muafiyeti ve gümrük yasası, toplu taşıma ve ulaşımda sakatlara yönelik politikalar ve bir dizi alanda öncelik tanınması talepleri bütün koşulu, çalışma ve yaşama alanlarında taleplerimize uygun politikaların geliştirilmesi, önceliklerin sağlanması, yasaların çıkarılması, Engellilerin lehine uygulamalara öncelik veren anlayış yerleşmesinden geçiyor. Siyasi iktidarlar, engellilerin örgütleriyle de görüşerek politikalar geliştirmeli, çözümleri hayata geçilmeli."