İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy’un, Bayramiç ilçesindeki çocukluğunu ve yaşamını anlatan ‘Bayramiçli Akif’ belgeselinin çekimleri devam ediyor. AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, sosyal medya hesabından belgeselle ilgili bir paylaşımda bulundu. Mehmet Akif’in Bayramiç’te doğduğunu belirten Turan, şu ifadeleri kullandı: “Bayramiç’li Akif’ Şehrimizde bir heyecanımız daha başlıyor. Mehmet Akif Ersoy’un çocukluğunu konu alan filmin çekimleri babasının görev yaptığı, kendisinin doğup/büyüdüğü Bayramiç’te başladı.”

AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale milletvekili Bülent Turan’ın paylaşımı tartışmanın fitilini ateşledi. Foto: Sözcü AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale milletvekili Bülent Turan’ın paylaşımı tartışmanın fitilini ateşledi. Foto: Sözcü

MEHMET AKİF’İN KÜTÜK BELGESİ


Bu açıklamadan kısa bir süre sonra ise Mehmet Akif Ersoy’un dergisi olan ve günümüzde de yayınlanan “Sebilürreşad” dergisi tarafından bir açıklama yayınlandı. Mehmet Akif’in gerçekte İstanbul’da doğduğu belirtilen açıklamada, bundan büyük üzüntü duyulduğu ve yanlışın bir an önce düzeltilmesi istendi. Çok geçmeden açıklamaya istinaden AKP’li Turan’a yakın isimler gazetecilere Mehmet Akif Ersoy’un kütük bilgilerini içeren bir belge gönderdi. Belgenin doğruluğu tartışmalara yol açarken, dergi yönetimi belgeyi yalanlayarak çok sert tepki gösterdi. Durum “Akif Turizmi” olarak nitelendirildi.

Mehmet Akif Ersoy’un dergisi olan ve günümüzde de yayınlanan “Sebilürreşad” Mehmet Akif'e ait olduğu iddia edilen bir kütük bekgesi yayınladı. Foto: Sözcü Mehmet Akif Ersoy'un kendi el yazısı ile İstanbullu olduğunu yazdığı seçim tutanağı. Foto: Sözcü

TARİHÇİLER SON NOKTAYI KOYDU


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Dr. Mithat Atabay, yaptığı açıklamada Mehmet Akif’in TBMM kayıtlarında doğum yerinin İstanbul olarak geçtiğini ve seçim tutanağına bizzat kendisinin doğum yerini İstanbul yazdığını belirtti. Atabay şöyle konuştu: “Mehmet Akif Bey’in doğum yeri İstanbul olarak TBMM kayıtlarında yer almaktadır. 1920 yılında yapılan seçimlerde hem Biga Sancağından hem de Burdur Sancağından aday olan Mehmet Akif Bey, milletvekili seçildikten sonra TBMM’ne yer alan Milletvekillerine Ait Tercüme-i Hal Varakasında doğum yeri olarak İstanbul yazmaktadır. Babasının burada görevli olması sebebiyle çocukken hayatının bir kısmı Bayramiç’te geçmiştir. O nedenle bazıları Onun Bayramiç’te doğduğunu yazmışlardır. Ancak TBMM’ndeki kayıtlarında İstanbul olarak geçmektedir.”

TBMM kayıtlarında Ersoy'un doğum yeri İstanbul olarak geçiyor. Foto: Sözcü TBMM kayıtlarında Ersoy'un doğum yeri İstanbul olarak geçiyor. Foto: Sözcü

BAYRAMİÇ BELEDİYESİNDEN AÇIKLAMA


Konuyla ilgili sosyal medya hesabından bir açıklama yayınlayan Bayramiç Belediyesi, Mehmet Akif'in Bayramiçli olduğunda ısrar ederek şu ifadelere yer verdi: “Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un ailesinin açıklamalarına saygı duyuyoruz. Osmanlı nüfus tezkiresinde ve Prof. Dr. Kaya Bilgegil'in ortaya çıkardığı Başbakanlık Arşivi Sicili Ahval Defteri, Resmi Hal Tercümesi kayıtlarına göre doğum yerinin Bayramiç olduğu vesikalarla sabittir. Cumhuriyet dönemi nüfus kayıtlarında da Milli Şairimizin Bayramiç doğumlu olduğu kayıt altına alınmıştır. Şairimizin çocukluğunu geçirdiği evde bir süre önce restore edilerek müze olarak ziyarete açılmıştır. Kaynaklarda Fatih Sarıgüzel mahallesinde doğduğu, çocukluğunun bir kısmının babasının Karşıyaka camine tayini sebebiyle Bayramiç'te geçtiği belirtilmektedir.

Mehmet Akif Ersoy'un yakın arkadaşları Mithat Cemal ve Eşref Edip de hatıratlarında Milli Şairimizin çocukluğunun Bayramiç'te geçtiğine dair bilgiler sunmaktadır. Milli Şairimizin, çocukluğunun bir bölümünün Bayramiç'te geçtiğine ve resmi evraklarda doğum yerinin Bayramiç yazdığına dikkat çekmekteyiz. Grup Başkan Vekilimiz Sayın Bülent Turan'ında takibi ve desteği ile çocukluk yıllarının geçtiği ev ve babasının görev yaptığı camiinin restarasyonu için büyük emek verilerek Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un hatırasına sahip çıkılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur”

BELGESELİN BÜYÜK BİR KISMI TAMAMLANDI


Yapımcılığını ve yönetmenliğini Nihal Ağırbaş, senaristliğini ise Ömer Erbil’in yaptığı ‘Bayramiç’li Akif’ belgeselinin çekimleri, ilçedeki Mehmet Akif Ersoy Evi Müzesi’nde, Mehmet Akif Ersoy’un babasının imamlık yaptığı Karşıyaka Camii’nde, Hadımoğlu Konağı Türk Evi Etnografya Müzesi’nde, Bayramiç Belediyesi hizmet binasında ve Ayvacık ilçesi Yeşilyurt köyünde yapıldı. Büyük bölümü tamamlanan belgeselde Mehmet Akif Ersoy’un çocukluğunu Ayaz Akgün (8), yetişkinliğini Erdoğan Özerdem canlandırdı.