İstanbul Tuzla'da 25 Aralık 2017 tarihinde, İstasyon, Yayla, Evliya Çelebi ve Postane Mahallelerini etkisi altına alan ve çok sayıda kişinin etkilenmesine yol açan kimyasal kokuya ilişkin "kasten yaralama" ve "çevrenin kasten kirletilmesi" suçlarından başlatılan soruşturma tamamlandı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, içeriği henüz tespit edilemeyen kimyasal maddelerin İSKİ atık döküm alanına boşaltıldığı, kamyonlar tarafından suç tarihide zararlı kimyasal maddelerin vidanjörlerle döküldüğü ve vidanjörlerden alınan numunelerle olay yerinden alınan numunelerin uyum gösterdiği anlatıldı.

Olay tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Genel Müdürlüğü Kanalizasyon Daire başkanlığı Asya Kanal İşletme Şube Müdürlüğü'nde mühendis olarak görev yapan E.Ş.'nin vidanjörler tarafından dökülen ve halk için zararlı olan kimyasal maddeyi bildirmediği kaydedildi.

4 VİDANJÖRDEKİ NUMUNE İLE UYUMLU


Olay günü akşam saatlerinde kokudan zehirlenen 97 kişinin hastanelere başvurduğunun anlatıldığı iddianamede, vidanjörlerin şoförleri ve vidanjörlere sahip olan şirketlerin yetkililerin de şüpheli olarak yer aldı. Çok sayıda vidanjörün incelendiği ve 4 vidanjörden alınan numunelerin olay yerinden alınan numunelerle uyumlu olduğu kaydedildi.

İddianamede 71 kişi müşteki olarak yer aldı. Savcılık, şüpheliler C.K., E.K., H.K., M.K., M.A.A., M.A., M.A., O.T., R.K., T.Ç.'nin "çevreyi kasten kirletmek" ve "bilinçli taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçlarından 1 yıl 2'şer aydan 6 yıl 6'şar aya kadar hapis istemiyle yargılanmasını istedi.

ÜST SINIRDAN CEZA VERİLSİN TALEBİ


Öte yandan mühendis E.Ş.'nin ise "suçu bildirmeme" suçundan 1 yıla kadar hapis ile cezalandırılması istendi. Ayrıca iddianamede, "Çok sayıda kişinin suçtan zarar görmesi nedeniyle de hakimin yargılama neticesinde alt sınırdan uzaklaşıp, üst sınırdan ceza vermesi arzu edilmektedir" ifadelerine yer verildi.

İddianame gönderildiği mahkemece kabul edildi. Şüphelilerin yargılanmasına Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlanacak.