Sık sık çatlayan dudaklar hem görünüş açısından rahatsızlık verici hem de fiziksel olarak acı verici olabilir. Dudak çatlaması ile ilgili bilmeniz gereken tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz...

DUDAK ÇATLAMASI NEDİR?

Genellikle soğuk havalarda görülen ve hafif çatlaklardan ağır çatlaklara kadar gidebilen ve ağrılara neden olan bir problemdir. Müdahale edilmediğinde çatlayan dudaklar kanayan yaralara dönüşebilmektedir.

DUDAK ÇATLAMASININ NEDENLERİ

Güneş ışığı en önemli nedenlerden biridir. Özellikle yaz aylarında güneş ışınları vücudumuzdaki nemi buharlaştırarak dudaklarımızı kurutur ve çatlatır. Gün içinde yeteri kadar su tüketilmediğinde hücrelerin susuz kalması dudak kuruluğuna ve çatlaklarına neden olur.

Dudak çatlaması güneş ışığına maruz kalmak veya özellikle çoğu zaman soğuk algınlığı gibi ateşli hastalıklar durumunda ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle hastalığın geçmesi durumunda normale dönebilir.

Dudak çatlaması bazı kan hastalıklarının habercisidir. A, B2 ve B3 vitaminlerinin eksiklikleride dudak çatlamasına neden olur.

Sürekli olarak ıslatılan dudaklar da çatlar. Tükürük çok hızlı buharlaşma özelliğine sahiptir. Sürekli tekrar edildiğinde dudaklarda kuruluk ve yaralar oluşabilir.

Birçok diş macunu sodyum loril sülfat isimli bir bileşen içerir. Bu bileşen kuruluğa ve dudaklarda çatlamaya neden olur. Eğer dudak çatlamasından şikayetçiyseniz, başka bir diş macununa geçebilirsiniz.

Genellikle uyurken ağızdan alınan nefes dudak kuruluğuna ve çatlamasına neden olan faktörlerdendir. Burun tıkanıklığı yüzünden ağızdan nefes alan kişilerin dudakları kurur ve çatlar.

Sedef hastalığı ve tiroid yetmezliği de dudak kuruluğu ve çatlamasına neden olur.

Perleş, diyabet, Down sendromu ve kilitis hastalıkları da çatlamaya sebep olabilir.

Bu nedenlere ilave olarak, kullanılan bazı kozmetik ürünleri de dudaklarda çatlamaya sebebiyet verir. Sağlıksız kozmetik ürünleri dudak yapınıza zarar vererek mikrop kapmanıza neden olabilir.

[old_news_related_template title="Dudak ve diş arasından tiroit bezi ameliyatı yapıldı" desc="Transoral endoskopik tiroidektomi yöntemiyle alt dudak ve diş arasından özel yöntemle ulaşılan tiroit bezi, kapalı yöntemle ameliyat ediliyor. Bu yöntem Avrupa'da sadece birkaç merkezde yapılırken Türkiye'de uygulayan ilk kamu hastanesi Kepez Devlet Hastanesi oldu. Hastanedeki uzmanlar, 4. hastasını ameliyat etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/resimid_4843074_16_9_1523518647.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/dudak-ve-dis-arasindan-tiroit-bezi-ameliyati-yapildi-2345663/"]

DUDAK ÇATLAMASI NASIL GEÇER?

Eğer dudaklarınızda devamlı olarak çatlama problemi yaşıyorsanız aşağıdakiler sizin için etkili olabilir:

- Güneşli havalarda dışarı çıkarken dudaklarınıza bir nemlendirici ve koruyucu sürün.

- Soğuk, rüzgarlı havalarda ise krem veya eczaneden alacağınız vitaminli dudak stickleri etkili olmaktadır.

- Eğer ruj kullanıyorsanız nemlendirici rujları tercih etmenizde fayda var.

- B vitamini yönünden zengin olan gıdalar bol miktarda tüketilmeli.

- Dudağınızda çatlaklar oluştuktan sonra dudaklarınızı ısırmamalı ve çatlakları koparmamalısınız.

- Dudaklarınızı nemli tutmaya, vücudun susuz kalmamasına dikkat edin, aşırı sıcaktan ve güneşten sakının, yeterli ve dengeli beslenin.

Unutmayın! Dudak çatlamasının tedavisi altta yatan nedeni anlamak ile başlar. Eğer dudak çatlaması sorunundan uzun zamandır şikayetçiyseniz ve dudağınızı yeterince nemlendirmenize ve korumanıza rağmen bunu geçiremiyorsanız, bir dermatoloğa başvurun.

[old_news_related_template title="Ağız yaraları nedir? Ağız yaralarının nedenleri, belirtileri ve tedavisi..." desc="Toplumun yüzde 30'unda görülen ağız yaraları yaygın bir hastalıktır. Kadınlarda görülme sıklığı daha fazla olan ağız yaralarının nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında tüm detaylar haberimizde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/aft-kapak_16_9_1523013661_16_9_1531893055.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/agiz-yaralari-nedir-agiz-yaralarinin-nedenleri-belirtileri-ve-tedavisi-oub2-2526496/"]