Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) raporuna göre, “Dünyada her 6 kişiden 1’i kanserden hayatını kaybediyor. 2015 yılında dünyada 8,8 milyon kanser vakası tespit edildi. TÜİK verilerine göre ise 65 yaş üstü ölüm oranları incelediğinde, 2016 yılında bu oran yüzde 28 olarak belirlendi. Bu oran Türkiye’de 2014 yılında yüzde 17, 2016 yüzde 16, gerçekleştirildiği görüldü” şeklinde konuştu.

“22 MİLYON YENİ VAKA ORTAYA ÇIKMASI BEKLENİYOR”

edirne-il-saglik-muduru-ali-cengiz-kalkan-sozcu

Edirne İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, 2008 yılı verilerine göre kanserde yeni vaka görülmesi oranının 2030 yılında yüzde 75 artış olmasının beklendiğini ifade ederek, “Kanser bildiğiniz gibi vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla oluşan bir hastalıktır. Kanser hem dünyada hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kardiyovasküler hastalıkların ardından ikinci ölüm sebebi olması açısından da önemli bir toplum sağlığı problemidir. Benzer seyrinde devam etmesi halinde 2030 yılında 22 milyon yeni vaka ortaya çıkması, yani 2008 verilerine göre yeni vakalarda yüzde 75 artış olması beklenmektedir” şeklinde konuştu.

KANSER ÇEVRESEL FÖKTÖRLERE BAĞLI

Kanserlerin yüzde 90’ının çevresel faktörlere bağlı olarak oluştuğunu söyleyen Kalkan, insan vücudunda hem kanser yapıcı hem de kanseri engelleyen hücrelerin bulunduğunu belirtti. Bu denge birisinin lehine bozulduğu zaman sağlıklılık ya da sağlıksızlık ortaya çıkmaktadır diyen Kalkan, “Yaşama tarafımızı yani spor yapma, vücudu toksinlerinden arındırma, temiz hava, temiz su ortamlarında bulunabilme, temiz gıda tüketebilme, ruhsal açıdan kendimizi iyi edecek aktiviteleri de yapmaktan geri durmamalıyız. Hayat bir bütün, bunun hangi evresini bozarsanız oradan bir zarar alıyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="Kanserden korunmak için uzak durun: Salamura, aşırı tuzlu, isli ateşe maruz kalmış besinler" desc="Türkiye'de görülen kanserlerin yarısının sindirim sistemi kanserleri olduğuna dikkat çeken Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın, geleneksel beslenme tarzımızdaki yanlışlara değindi. Yalçın, salamura, aşırı tuzlu ve isli ateşe maruz kalmış besinlerin kanser riskini artırabileceğini söyledi ve kanserden korunmada en net bildiğimiz şeyin dengeli ve kaliteli beslenmeden geçtiğini belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/12/iecrop/shutterstock_151599914_16_9_1544351831.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/kanserden-korunmak-icin-uzak-durun-salamura-asiri-tuzlu-isli-atese-maruz-kalmis-besinler-2785122/"]