Kış aylarında kilo almak hemen hepimizin ortak sorunu kuşkusuz. Tartı ibresinin gün geçtikçe daha fazla kiloyu göstermesinin en önemli nedeni ise soğuk havalarda acıkma hissinin artması. Aslında soğuk havada vücudumuz ısısını koruyabilmek için termojenez adı verilen süreç sayesinde daha fazla enerji harcıyor, fakat bu durum daha hızlı acıkma hissinin oluşmasına yol açabiliyor. Kış mevsiminde kilo almamızın tek sorumlusu bu değil elbette.

İşte bu noktada aklımıza şu soru takılıyor; “Kışın neden kilo alıyoruz? Bunun önüne geçmek için ne yapmalıyız? Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı kış mevsiminde kilo aldıran hatalı alışkanlıklarımızı anlattı, önemli önerilerde bulundu.

Daha az hareket etmek
Soğuk havalarda dışarıda geçirdiğimiz zamanın çok azalması sonucunda daha az hareket etmemiz, spor yapmaya ara vermemiz ve televizyon karşısında daha fazla zaman geçirmemiz kilo almamızın ana sebeplerinden birini oluşturuyor.

cikolata

Çok fazla çikolata ve makarna yemek
Kış döneminde soğuk hava nedeniyle vücut ısısının düzenlenme süreci sık sık açlık ataklarına sebep olabiliyor. Bunun yanı sıra gün ışığından daha az yararlandığımız için ağırlıklı olarak daha depresif ve mutsuz olabiliyoruz. Bu ruh hali bizi özellikle çikolata, tatlı ve makarna gibi karbonhidrat içeriği yüksek gıdaları tüketmemize neden olabiliyor. Fazla miktarda tatlı ve karbonhidratlı besinlere yönelmek, sürekli bir şeyler atıştırmak da kontrolsüz fazla kalori alımına yol açıyor. Genellikle bu tür atıştırmalar gece saatlerinde daha fazla olduğu için aldığımız bu kaloriyi harcayamıyoruz. Bunun sonucunda da besinler yağ olarak depolanıyor. Eğer siz de açlık atakları yaşıyorsanız bunun önüne geçmek için bol miktarda tarçınlı ıhlamur veya meyve çayları gibi ılık içecekler tüketin, atıştırmalık olarak kuru meyve, çiğ kuruyemiş, havuç dilimleri gibi daha az yağlı ve kalorili yiyecekleri tercih edin. Makarna ve patates gibi karbonhidratlı gıdaları da gün içindeki öğünlerde tüketmeniz daha iyi bir seçenek olacaktır.

Az su içmek
Kış mevsiminde kilo almamızın bir diğer önemli nedeni yeterince su içmememiz olabilir. İnsan vücudunun yarısından fazlası sudur, dolayısıyla suyun hava kadar yaşamsal değeri var. Sağlık için en çok gereksinim duyulan besin öğesi olan su aynı zamanda metabolizmanın düzenli çalışmasına, vücudun fiziksel ve kimyasal aktivitelerini düzgün yerine getirmesine, beyin fonksiyonlarının sorunsuz işlemesi sayesinde depresyon ve yorgunluğun önlenmesine ve vücutta oluşan toksinlerin atılmasına katkı sağlıyor. Ayrıca su açlığı bastırmak ve tokluk hissi için de önemli bir madde. Bu etkileri sayesinde de kilo kontrolü ve/veya kaybında fayda sağlıyor. Vücudun sıvı ihtiyacı ise ortalama 3 litre kadar oluyor. Fakat bunun en az 1,5 litresi su olmalı. Unutmayın ki içilen diğer sıvılar suyun yerini tutmuyor.

yemek

Öğün atlamak
Kış aylarında günlerin kısa olması nedeniyle genellikle sabah veya öğle öğününü atlamak sıkça yaptığımız hatalardan. Öğün atlandığında gün boyunca aç kalındığı için kan şekerinde aşırı düşüş yaşanıyor ve bu durum akşam daha fazla yemek yememize ve tatlı tüketmemize neden oluyor. Aynı zamanda kan şekeri değeri normale düzeye çıkıncaya dek hızlıca fazla miktarda besin tüketiyoruz. Bu da gece yavaşlamış olan bazal metabolizma nedeniyle kilo alımını kolaylaştırıyor. Dolayısıyla kış aylarında 3 öğün düzenli ve dengeli beslenmek çok önemli.

Yüksek kalorili içecekler tüketmek
Sahlep, sıcak çikolata ve boza gibi içecekler soğuk havalarda kış mevsiminin olmazsa olmazlarından. Ancak içerdikleri enerji miktarı oldukça yüksek olduğu için aşırı oranda tükettiğimizde günlük daha fazla kalori almamıza yol açabiliyorlar. Dolayısıyla bu tür içecekleri haftada 2-3 bardaktan fazla içmemeye özen göstermekte fayda var.

Yeterli ve dengeli beslenmemek
Kışın fazlaca tükettiğimiz pilav, makarna, börek, pasta ve kek gibi yiyecekler daha çok karbonhidrat ve yağ içeriyorlar. Dolayısıyla bu tür besinleri tükettiğimizde vücudumuzdaki metabolik olayların düzgün işleyişi için gerekli olan protein ve vitamin-minerali yeterince alamıyoruz. Oysa C vitamini, antioksidantlar ve posa açısından zengin gıdalar olan nar, ayva, portakal, mandalina, pırasa, ıspanak ile lahana gibi kış mevsimine özgü meyve ve sebzeler bizi hastalıklara karşı korunmaya, tokluk hissinin daha çabuk oluşmasına yardımcı oluyor, bağırsak tembelliğini önlüyorlar. Bu nedenle mevsim meyvelerini yeşil yapraklı sebzeleri, kurubaklagil yemeklerini ve kuruyemişleri sofranızdan eksik etmeyin.

uykusuzluk

Uyku düzensizliği
Karanlık uzun geceler uyku düzensizliğine, daha az uyumaya veya sık uyanmaya neden olabiliyor. Bu durum da gece yemelerine ve daha fazla atıştırmalara yol açabiliyor. Dolayısıyla uyku saatlerini iyi planlamak kilo kontrolünde önemli bir rol oynuyor.

D vitamini eksikliği
Kış aylarında güneş ışığından çok az yaralanabildiğimiz için D vitamininden zengin ton balığı, somon, uskumru, yumurta, peynir, tereyeğı gibi gıdaları soframızdan eksik etmeyin. D vitamini vücudun kalsiyum ve fosfor dengesini, dolayısıyla kemik oluşumunu sağlıyor, bağışıklık sisteminin iyi çalışmasında önemli bir rol üstleniyor. Ayrıca yapılan çalışmalarda vücudunda yetersiz D vitamini olan kişilerde kilo alımının daha fazla olduğu tespit edilmiş. D vitamini aynı zamanda insulin hormonu üzerinde etkileri nedeniyle kan şekerinin dengelenmesine de yardımcı oluyor.

[old_news_related_template title="Bilim cevapladı: Aşk kilo aldırır mı?" desc="İspanyol Obezite Araştırma Topluluğu’nun (SEEDO) yaptığı araştırma, aşkın kilo aldırıp aldırmadığı sorusuna bir cevap buldu. İşte 2 bin 300 kişiyle yapılan araştırmanın sonuçları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/ask.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/bilim-cevapladi-ask-kilo-aldirir-mi/"]