ŞEKERDEN UZAK DURUN
Aşırı kilolu olmak rahim kanseri riskini artırdığı için uygun beslenme programı eşliğinde haftada en az 5 gün yapılacak basit egzersizler yararlıdır. Bol miktarda sebze ile 2-3 porsiyon meyve tüketilmelidir. Kadınlarda östrojen dengesinde insülinin önemli rol oynaması nedeni ile işlenmiş şekerli gıdalardan, şekerli içeceklerden uzak durulmalıdır.
KORUNMADA HANGİ BESİNLER ÖNE ÇIKAR?
KAHVE: Kahve polifenol içeriğiyle günde 4 fincan içildiğinde rahim kanseri riskini yüzde 25 azaltır. Kafeinsiz kahve günde 2 fincan içildiğinde de yararlıdır.
BİBER-PORTAKAL-KİVİ: C vitamini, rahim kanserinden koruyan vitaminlerin başında gelir. C vitamini kanser gelişme sürecini engeller ve kansere karşı immün (bağışıklık) sistemini güçlendirir. C vitamininden zengin gıdalar kırmızı ve yeşil acı biber, dolmalık biber, çiğ brokoli, portakal, greyfurt, kividir. Kavun, çilek, kekik ve maydanoz da diğer C vitamini kaynaklarıdır.
YEŞİL ÇAY: Günde 2-3 bardak yeşil çay tüketilmesi koruyucudur, rahim kanseri riskini yüzde 25 azaltır. Özellikle şişmanlarda kilo vermeyi de kolaylaştırdığı için ideal içecektir.
KETEN TOHUMU YAĞI: Keten tohumu rahim kanseri riskini yüzde 32-43 oranında azaltır. Özellikle riskli kişilerde günde 2-3 tatlı kaşığı keten tohumu yağı tüketilmelidir.
LAHANA: Brüksel lahanası, brokoli, karalahana, karnabahar, soğan, sarımsak, kakule, biberiye, karahindiba, çemenotu, üzüm ve zencefil gibi besinler de yararlı gıdalardandır, beslenmeye dahil edilmelidir.
SOYA SÜTÜ: Tatlandırılmamış soya sütü günde bir bardak veya yarım bardak tofu tüketilmesi yararlıdır. Tofu veya diğer soya ürünlerinin kullanılması rahim kanseri riskini yarı yarıya azaltır.