“Kars Ardahan Iğdır Dernekler Federasyonu”, geçen Cumartesi günü Ankara Altınpark Caddesi’nde bir kültür merkezi açtı.
Geçmişte tek il olan ve üçe bölünen Kars’ın bütün kanaat önderleri, siyasetçileri oradaydı.
Elbette en çok konuşulan konu, Kars’ta hangi partinin kimi aday göstereceği idi. Haliyle de belediye başkan adaylarının bazıları da oradaydı.
Aralarında durumu en net olan ise Çetin Nazik’ti. Çünkü güne MHP’nin “Kars Belediye Başkan Adayı” olarak başlamıştı. Kültür merkezi açılış törenine katılanların bir bölümünde de “AK Parti ve MHP Kars’ta ittifak yapacak” inancı hakimdi ve Çetin Nazik onlar tarafından ittifakın adayı gibi algılanmıştı.
Bu bilgi ışığında ben de “MHP Kars adayını açıkladığına göre AK Parti Kars’tan aday göstermeyecek” diye düşünmeye başladım. Çünkü 2014 seçimlerinde MHP’nin belediye başkanlığı kazandığı illerden biri Kars’tı.
Bu düşüncemi telefonla konuştuğum üst düzey bir AK Parti’li yetkili ile paylaştım.
Tepkisi, “Olur mu öyle şey? Son seçimdeki oy dağılımına baktın mı hiç? Kars’tan aday göstereceğiz” oldu.
“Hani 2014’te MHP’nin kazandığı illerde MHP’yi destekleyecektiniz” dedim.
“Bizim görüşmelerimiz Büyükşehir Belediyeleri üzerinden yürüyor. İller görüşmelere dahil değil” karşılığını verdi.
Kafam karıştı. Çünkü, günlerdir AK Parti’nin İstanbul, Ankara ve İzmir’de vereceği destek karşılığında Mersin, Adana ve Manisa dışında Bartın, Osmaniye, Isparta ve Kars gibi kentlerde MHP’yi destekleyeceği yazılıp çiziliyordu.
MHP lideri Bahçeli de “yerel seçimlerde ittifak” fikrinin fitilini ateşlediği 31 Ağustos 2018 tarihli konuşmasında var olan büyükşehir, il, ilçe ve belde belediyelerini muhafaza edip, bunların yanında daha fazlasını kazanmak istediklerini vurgulamıştı.

“O illerde belki jest yapılabilir”


Konuştuğum AK Parti’li yetkiliye MHP’deki beklentiyi hatırlattım. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “jest yapılabilir” sözünün o illerden bazılarını kapsayabileceğini söyledi ama ihtiyat payını da ekledi:
“Sayın Cumhurbaşkanı talimat verirse o jestler yapılır ama gerçekten de çok zor durumda kalınarak yapılır. Neticede bizim teşkilatlarımızdan isimler de o iller için adaylıklarını duyurmuşlar, hazırlıklar yapmışlar. O teşkilatlara ‘biz aday çıkarmayacağız, MHP’yi destekleyeceğiz’ demek o kadar da kolay değil.”

İYİ Parti ilçelere razı olur mu?


“Cumhur İttifakı” hayli zorlu görüşmeleri yürütürken, benzer bir durum “Millet İttifakı” için de geçerli.
İstanbul ve Ankara’da İYİ Parti’den destek bekleyen CHP’liler, İYİ Parti’nin Ankara ve Mersin gibi iller için ortaya koyduğu talepleri, CHP tabanında tepki çekeceği  gerekçesiyle sıcak karşılamıyor. Bunun yerinde Denizli gibi bazı illerde İYİ Parti’ye destek verilmesi, Büyükşehirlerde de ilçe bazında işbirliği yapılması isteniyor. Örneğin, Ankara’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerindeki desteğin karşılığında Polatlı, Şereflikoçhisar gibi ilçelerde, Antalya’da Büyükşehir karşılığında Serik, Korkuteli gibi ilçelerde İYİ Parti’ye destek verilmesi öneriliyor.
İYİ Parti bu öneriye razı olur mu?
Zor görünüyor.
Bakmayın iki ittifaktaki görüşmelerde her şeyin güllük gülistanlık göründüğüne. Tarafların hep bir ağızdan “pazarlık yok, iş birliği, güç birliği var” demesine. İki tarafta da görüşmeci heyetlerin elinde anketler, geçmiş seçimlerin sonuçlarına dair rakamlar havada uçuşuyor.
Eğer o anketler ve rakamlar bir kenara bırakılmaz ve karşılıklı jestler yapılmazsa iki tarafın ittifak arayışları da boşa çıkabilir.