Merkez Bankası beklentilerin aksine dün faiz artırmadı. Gerçi faiz artırımı ekonomi adına fazla bir anlam taşımayacaktı. Faiz oranını Merkez Bankası direkt belirlemez. Serbest piyasa belirler.
Türkiye’de ekonomi gerçekten iyiye gitse zaten faizler düşer. Merkez Bankası da piyasaya uyum sağlar, dengeyi tutturmaya bakar.

* * *

Nitekim kurum Berat Albayrak’a bağlanmıştı. Piyasaların esas cevabını aradığı soru ise tamamen farklıydı... Berat Albayrak “bakan” mı olacaktı? Yoksa “damat” olarak mı kalacaktı? Damatlığı seçti! Ötesine gidemedi.

* * *

Piyasaların baktığı bir şey daha vardı. Merkez Bankası gerçekten bağımsız mı? Piyasalar bu sorunun cevabını “net” olarak aldı. Bakan Berat Albayrak, kayınpederinin gölgesinde kaldı.
Merkez Bankası uzun süredir piyasadan kopmuş durumda. Açıklanan faiz 17.75’te, ülkede geçerli faiz 20.45’te... Arada üç puan fark var.

* * *

İşin ilginç yanı Merkez faiz artırsaydı, piyasada geçerli olan faizler inecekti! Güven gelecekti. Merkez faiz artırmadı, piyasa tersine fiyatladı, faizler arttı. Olan güveni de yıktı!
Kayınpederi, Berat Albayrak için “Bu işi çok daha seri derleyip toparlayacağına inanıyorum” demişti. Dikkat ederseniz çok seri toparladı. Maşallah borsa dibe vurdu, dolar topukladı! Peki, bilmiyor muydu bunların olacağını?
Sürekli aynı yanlışı yaparak doğruyu bulmaya çalışıyorlar. Daha önceki gün akademisyenlerle, ekonomistlerle buluştu. “Yapılan yanlışlar tartışıldı” denildi. Sahi tartışılan yanlışlar neydi? Galiba Bakan Bey pek dinlemedi...
Kendisine İstatistik Kurumu, Merkez Bankası, Kamu Bankaları, Gelir İdaresi Başkanlığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Hazine, Maliye bağlandı. Sizce icazet almadan mı yönetecek onları?

* * *

Piyasalara verdiği mesajın, yarattığı algının, yaptığı açıklamaların aksine yapması gerekeni yapamadı! Bu saatten sonra kendisini dinlemenin de bir anlamı kalmadı.
Faiz artırmanın bir amacı da enflasyonu kontrol altına almaktı. O tren de kaçtı! Önümüzdeki aylarda yüzde 18’de durursa başarı... Döviz için konuşmak zor. Durum artık çok farklı yerlere gider. Kurları kim bilir nereye iter?

* * *

Seçimler biteli tam bir ay oldu. Ortada ne plan var ne de program... Tek güvencemiz Başkan; “Ahdim olsun ki faizler, enflasyon ve cari açık düşecek” demişti. Lakin o günden sonra hiç aşağı inmedi. Olmadı ahdi! Yükseldikçe yükseldi...
Dün itibarıyla dolar ve faiz artarak rekorlarını yeniledi. Sahi ne yapacaksın da düşecek hepsi? Bak onu hiç söylemedi!

plusbanner2x