Libya'nın doğusundaki askeri güçlerin lideri Halife Haftar başkent Trablus'u ele geçirmek için bu ayın başında operasyon talimatı vermişti. Diplomatların verdiği bilgiye göre Rusya, Haftar'a bağlı Libya Ulusal Ordusu'nun (LNA) bu ayın başında Trablus'a doğru ilerlemesi üzerine yaşanan gerilim ve artan şiddetten Haftar'ın sorumlu tutulmasına ilişkin İngiltere tarafından hazırlanan taslak karara karşı çıktı.ABD, taslak karar konusundaki yaklaşımı için hiçbir neden belirtmedi. Sözkonusu kararda savaşan taraflar üzerinde etkili olan ülkelere bu tarafların karara uymasını sağlama ve koşulsuz insani yardıma erişim sağlanması konusunda çağrı yapılıyor.

ABD'nin BM misyonu konuyla ilgili yorum yapmazken, Rusya'nın BM misyonu da açıklama talebine yanıt vermedi. Kararın geçmesi için dokuz üyenin lehte oy vermesi ve daimi beş üye olan ABD, İngiltere, Fransa, Rusya veya Çin tarafından veto edilmemesi gerekiyor. İngiltere'nin önümüzdeki hafta taslak karar konusunda müzakerelere devam edip etmeyeceği net değil. ABD ve Rusya, Libya'nın BM temsilcisi Ghassan Salame'nin yaptığı bilgilendirme toplantısında yaklaşımlarını açıkça ortaya koydular. Diplomatlar Salame'nin ateşkes çağrısında bulunduğunu, ülkeye çok sayıda silah geldiği ve durumun ciddi bir insani krize doğru ilerlediği uyarısında bulunduğunu söylediler.

TRABLUS'TA HAVAN TOPU SALDIRISI DÜZENLENDİ


Haftar'ın birlikleri dün Trablus'ta yer alan El-Suani bölgesine havan topu saldırısı düzenledi. Bu saldırı Trablus'un yoğun nüfuslu bir bölgesine Grad roketlerinin saldırısı sonucu yedi kişinin hayatını kaybetmesinden bir gün sonra gerçekleşti. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Libya'da son dönemdeki çatışmalarda 18'i sivil olmak üzere 205 kişinin öldüğünü ve operasyonun başlamasından bu yana 913 kişinin yaralandığını söyledi.