Milli Savunma Bakanı Akar, Anadolu Ajansı'nın Editör Masası'na katıldı. Akar'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

- Rejim İdlib'de saldırı halinde, bunun önlenmesi için Rusya'yla çalışıyoruz. Saldırılar devam ederse İdlib'den bir göç ihtimali bulunuyor. Saldırılar devam eder, göç başlarsa 3.5 milyon nüfusun göçünün sadece Türkiye'ye, Avrupa'ya değil Amerika'ya ulaşabileceğini değerlendiriyoruz.

- Radikal unsurların oradan toparlanması ve ayrıştırılması için gayretlerimizi sürdürüyoruz. Bütün araziye yayılmış radikal gruplardan bahsediliyor. Burada bir husus daha var; biz verdiğimiz taahhütlerin arkasındayız ve bunların gerçekleşmesi için de çalışıyoruz.

- Bizim rejimle herhangi bir temasımız söz konusu değil. Görüşmemiz tamamen Ruslarla ve gerektiği zamanlarda İran'la. Rejimden en büyük şikayetimiz ateşkesin bozulması. Ateşkese uymalarını bekliyoruz. Ruslardan rejimi durdurmalarını istiyoruz. Bugün İdlib'in dışındaki sınır bölgesinde Rusya'nın, silahtan arındırılmış bölgede de TSK'nın devriyesi başlayacak. Afrin ve İdlib'de uçuş tahdidi kaldırıldı.

- Burada PKK'dan hiçbir farkı olmayan YPG/PYD var. Bu gerçek çerçevesinde bunlara silahlar verildi. Biz bunların elindeki silahları alın, bunları Fırat'ın doğusuna geçirin. Menbiç'in idaresini lokal güçlere devredelim.

'TERÖRİSTLERE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ'

- 314 bin kişi TSK'nın yaptığı harekatların ardından evlerine döndü. YPG'nin ve rejimin buradaki insanlara zulmettiği BM raporlarına girmiştir. YPG'nin sürekli kalmasına müsaade etmeyeceğimizi söyledik. Biz bu sürecin barışçıl bir şekilde götürülmesi taraftarıyız ama Türkiye'ye bu kadar yakın bir bölgede terörist yapılanmasına müsaade etmeyeceğiz.

- IŞİD'le göğüs göğüse mücadele eden, en radikallerini etkisiz hale getiren tek devlet Türkiye Cumhuriyeti devleti. Bizim yegane hedefimiz terörle mücadele, teröristle mücadele. YPG, PKK, IŞİD, FETÖ, El Kaide gibi teröristlere karşıyız. Başta Kürt kardeşlerimiz, hiçbir etnik grupla problemimiz söz konusu değil.

- Güvenli bölgede Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları olacak. Burası kesin. Taktik ve teknik bakımdan bakıldığında orası 440 kilometre uzunluğunda talep ettiğimiz derinlik ise 30-40 kilometre. Burada 13 kilometrekarelik bir alan oluşuyor. Buranın 300-400 kişiyle kontrolü mümkün değil. Komşularımızın toprak bütünlüğüne saygılıyız, Türkiye'nin amacı güvenlik.