ABD'de federal hükümetin faaliyetlerindeki kısmi kapanma 25 günü geride bırakırken, Beyaz Saray'ın tahminleri uygulamanın ekonomiye beklenenden daha büyük zarar vermeye başladığını gösteriyor.

Amerikan tarihinde ilk kez bu kadar uzayan kapanmaya karşı ne Başkan Donald Trump, ne de Kongre'deki muhalif Demokrat Parti liderleri geri adım atacağa benzemiyor.

Beyaz Saray'da hükümetin kapanmasından dolayı yemek servis edilmiyor. Trump cebinden karşılayarak konuklarına fast food ikram etti. Fotoğraf: Reuters Beyaz Saray'da hükümetin kapanmasından dolayı yemek servis edilmiyor. Trump cebinden karşılayarak konuklarına fast food ikram etti. Fotoğraf: Reuters


Anlaşmazlığın nedeni, Trump'ın Meksika sınırında yasadışı göçe karşı istediği duvarın finansmanı için Kongre'den onay alamaması. Trump Kongre'den bu yıl için 5.7 milyar dolar duvar inşa ödeneği için ısrar ediyor.

Hükümetin kapanmasınan dolayı maaş alamayan memurlara sivil toplum tarafından yemek veriliyor. Fotoğraf: Reuters Hükümetin kapanmasınan dolayı maaş alamayan memurlara sivil toplum tarafından yemek veriliyor. Fotoğraf: Reuters


Bu süreçte federal hükümetin 800,000 çalışanı maaş alamıyor. Trump, finans sorunu çözümlenene kadar bazı devlet kurumlarında çalışanlara ödeme yapılmasına imkan verecek geçici bazı önlemleri de reddediyor.

Başkent Washington DC'deki Ulusal Sanat Müzesi de hükümetin kapalı olmasından dolayı ziyaretçi kabul etmiyor. Fotoğraf: Reuters Başkent Washington DC'deki Ulusal Sanat Müzesi de hükümetin kapalı olmasından dolayı ziyaretçi kabul etmiyor. Fotoğraf: Reuters


Washington Post'un haberine göre böyle bir atmosferde ABD başkanı Donald Trump tam da kendine has bir çözüm buldu ve maaş alamadığı için izne ayrılan 800 bin memurdan 50 bininin gönüllü olarak işe döneceğini bildirildi. Salı günü federal bir yargıç sendikaların talebi üzerine hava trafik kontrolörleri ve bazı devlet memurlarının maaş alma talebini reddetmişti.