3600 ek gösterge yasası, kamuda çalışanları (polis, öğretmen, hemşire, din görevlisi, emekli) yakından ilgilendiriyor. Aylıkları ve emekli ikramiyelerini önemli ölçüde etkileyen 3600 ek gösterge için net bir uygulama için henüz bir açıklama yapılmadı. 31 Mart’tan önce 3600 ek gösterge yasası için AKP yetkilileri seçim sonrasını tarih olarak vermişti. 3600 ek göstergede son durum? 3600 ek gösterge meclise geldi mi?

3600 EK GÖSTERGEDE SON DURUM

Yaklaşık 1.6 milyon memuru ilgilendiren ek gösterge ekonomi yönetiminin gündemindeki önemli konu başlıkları arasında yer alıyor. Düzenleme yapılınca özellikle emekli maaş ve ikramiyelerinde artış olacak.

Meclis takvimine göre, gelecek ay gündeme gelmesi öngörülen yeni düzenlemeye ilişkin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ile ilgili bakanlıkların çalışmaları sürüyor.



3600 EK GÖSTERGE NEDİR?

Memurların maaşlarının hesaplanmasında uygulanan Ek Gösterge 3600 aynı zamanda emeklilik maaşlarının hesaplanmasında da kullanılıyor. Ek gösterge maaşı, ek gösterge puanının aylık katsayısı olarak belirleniyor.

3600 ek gösterge emeklilik haklarına etkisinin fazla olması nedeniyle memurlarda emekli olmadan önce 3600 ek göstergeli bir göreve atanma ya da ek göstergelerinin bu düzeye çıkarılması isteği doğuruyor.

Memuriyette 30 hizmet yılını dolduran ve 1. derecenin 4. kademesine ulaşmış olan yükseköğrenim mezunu personel arasında ek göstergeden yararlanmayan ya da ek göstergesi 3600'dan düşük olanların ek gösterge rakamlarının 3600 olarak belirlenmesi durumunda aylık ücretlerinde ve emekliliğe ilişkin haklarında değişiklik yaratıyor.

[old_news_related_template title="Adalet Bakanlığı 17 bin personel alacak! İşte personel alımı başvuru şartları...(Katip, mübaşir, infaz koruma memuru, gardiyan)" desc="Adalet Bakanlığı 2019'da personel alacağını açıkladı. Duyurunun yapılmasından sonra memur olabilmek için binlerce vatandaş başvuru şartlarını araştırıyor. Katip, mübaşir, infaz koruma memuru, gardiyan, şoför, hizmetli, destek personeli gibi kadrolar için yapılacak olan Adalet Bakanlığı memur alımında heyecanlı bekleyiş sürüyor. Peki Adalet Bakanlığı ne kadar personel alacak? Adalet Bakanlığı personel alımında başvuru şartları ne? İşte tüm detaylar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/11/iecrop/thumbs_b_c_f5318129a6a38551cd2af7c796682796_16_9_1554980977.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/adalet-bakanligi-personel-alimi-2019-adalet-bakanligi-kac-personel-alacak-iste-sartlar-4386346/"]

KAPSAMIN GENİŞLETİLMESİ İSTENİYOR

Memur sendikalarınca, 3600 ek gösterge düzenlemesinin tüm kamu personelini kapsayacak şekilde genişletilmesi istenirken, düzenlemeyle öğretmen, polis, hemşire ve din görevlilerinin ek göstergelerinin yükseltilmesi bekleniyor.

Düzenlemeden halihazırda bu görevlerden emekli olan vatandaşların da
yararlandırılması öngörülüyor.Memurların aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinin hesaplanmasında uygulanan bir hesaplama yöntemi olan ek göstergenin yüksek olması, emekli aylığı ve ikramiyesinin yüksek olması anlamına geliyor.

Ek gösterge rakamları unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık gösteriyor.