İstanbul Emniyetine bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince başlatılan operasyon, birçok emeklinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na dolandırıldıklarını ihbarı üzerine başlatıldı. Mali polis dolandırıcılık çetesinin, kredi ihtiyacı olan emeklileri ticari faaliyet görünümünde tefecilikle dolandırdıklarını belirledi. Yapılan detaylı araştırmada yaklaşık bin emeklinin çete kurbanı olduğu anlaşıldı. Çetenin 1 buçuk yılda 5 milyon lira vurgun yaptıkları tespit edildi.

SOSYAL MEDYA VE GAZETE İLANI

İddiaya göre, şebeke üyeleri, sosyal medya ve gazetelere ‘Emeklilere kredi’, ‘Kolay kredi’ diye ilan verdi. İlandaki numaraları arayanlar şebekenin çağrı merkezlerine yönlendirildi. Görüşme yapan emekliler İstanbul’a davet edildi. Daveti kabul eden kişiler, Alibeyköy ve Esenler’de karşılanarak servis araçlarına bindirildi. Dolandırıcılar, emeklileri Beylikdüzü ve Şişli’deki ofislere götürdü. Ancak daha öncesinde, güven kazanmak için kafe ve restoranlarda ikramda bulunuldu.

Çete üyeleri verdikleri ilanlarda 'Kolay kredi' vaadinde bulunuyordu.


MAAŞ İCRASI İÇİN TAAHHÜT

Şebeke üyeleri güven sağladıktan sonra, kredi için fiyatı yüksek olan cep telefon satışı yapıyormuş gibi fatura kesti. Emeklilere, maaşlarının 12 katı kadar senet imzalatıldı. Ardından, Çağlayan ve Bakırköy’deki İcra müdürlüklerine götürülen emeklilere, “Maaşımın tamamı kesilebilir” diye taahhütname imzalatıldı.
Şebekenin bu aşamanın ardından emeklilere komisyon ve avukat kesintisi adıyla az miktarda para verdiği, ardından icra takibi başlattığı belirtildi. Borçlarını kapatmak için, çocuğunu evlendirmek ya da farklı ihtiyacını karşılamak için kredi almak umuduyla İstanbul’a gelen bazı mağdura dolandırıcıların sadece yol parası verdiği öne sürüldü.

KAMERA KAYDI YAPMIŞLAR

Polisin tespitine göre hileli işlem yapan şebeke üyeleri, kendilerini yargıdan kurtarmak için de kendilerince kurnazlık yaptılar Emeklilere para verildiği sırada kamera kaydı yapıldı. Ancak şikayetçi olan emeklilerin, maaşlarındaki para kesinti miktarından haberdar olmadığı, vaadedilenden çok az para aldıkları, fatura kesilen telefonların kendilerine verilmediğini söyledikleri belirtildi.

5 MİLYONLUK VURGUN

Araştırmada 900 emeklinin şikayetçi olduğu belirlenirken şebekenin dolandırdığı sayının çok daha fazla olduğu değerlendirmesinde bulunuldu. Şebekenin 1 buçuk yılda 5 milyon lira vurgununu tespit eden ekipler, teknik ve fiziki takip çalışmalarında 85 şüpheliyi belirlendi.