HABER / NAZAN DOĞANER HALICI

Erkek burnuna estetik yapmanın daha zor olduğunu belirten Prof. Dr. Güvenç; “Çünkü görüntünün doğal olması ve erkeksi ifadenin korunmasını sağlamak çok önemlidir” dedi.

Eskiden estetik burun ameliyatı olan kadın sayısının erkeklerden çok daha fazla olduğu, bir başka deyişle erkeklerin nadiren bu operasyonu yaptırdıkları şeklinde bir algı vardı. Son yıllarda bu durum değişti. Erkekler de artık kadınlar kadar burun estetiği yaptırıyor…

Ancak bu ameliyata karar veren erkeklerin dikkat etmeleri gereken önemli noktalar var. İşte Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Güven Güvenç’in altını çizdiği noktalar…



3 GRUP HASTA BULUNUYOR

Estetik burun ameliyatı adayı olan hastaları üç grupta değerlendirebiliriz:
Burun tıkanıklığı olmayan bireylerde salt estetik amaçla ameliyat olanlar, burun tıkanıklığı olup aynı zamanda estetik bir iyileştirme talep edenler, bir de daha önce travma geçirmiş bir burna sahip, burun tıkanıklığının giderilmesinin ancak estetik yöntemle sağlanabileceği hastalar. Bu son grup hastalarım arasında travmatik burna sahip erkek oranının kadınlardan daha çok olduğunu görüyorum. Aslında her burun kişiye özeldir. Cerrah açısından estetik burun ameliyatını farklı kılan en önemli noktalardan biri de budur. Ameliyat için başvuran kişiyi çok iyi anlamak, beklentilerini çok iyi tespit etmek çok önemlidir.

ERKEK BURNU NEDEN FARKLI?

Amaç iyi nefes alan, yüzle uyumlu, yapaylık kokmayan bir burun elde etmektir. ‘Altın oran’ gibi bazı genel geçer kurallar tarif edilmiş olsa da başarının sırrı kişiye özel çalışmaktan geçiyor. Doğallık erkek burunlarında kadınlardakinden de ön plana geçen bir kaygı... Burun sırtının aşırı indirilmesi ve burun ucunun aşırı kaldırılması ‘femizinasyon (kadınsılaştırma) ’ etkisi olarak adlandırılan bir duruma yol açabilir. Bu da operasyonu olan kişinin beden algısında önemli soruna sebep olabilir. Bu açılardan erkek burnuna estetik yapmanın daha zor olduğu söylenebilir. Hatta bazı cerrahların daha riskli gördükleri için erkek burunlarına estetik müdahale yapmamayı tercih ettikleri bilinmektedir.

AMELİYATTA BAŞARI NASIL ARTIRILIR?

Ameliyatı yapan kişinin sadece estetik burun konusunda değil, erkeklerde burun estetiği konusunda da deneyimli
olması, hekimin ameliyat olacak kişiyi,ameliyat olacak kişinin hekimi operasyon öncesi iyi anlaması, iyi
bir planlama yapılması ve doğru tekniğin uygulanması operasyona ilişkin risklerin azaltılmasında önemli rol oynar.