Joe Biden’in ABD’nin yeni başkanı seçilmesinin ardından gözler, seçim yenilgisini kabullenemeyen Trump’a çevrildi. Kaybettiği seçim bölgelerinde sonuçlara itiraz etmeye devam eden Trump, bundan sonra neler yapabilir, 20 Ocak’taki devir teslim töreninde koltuğunu bırakmama durumu var mı? Biden seçildikten sonra Savunma Bakanı’nı görevden alma hamlesi ne anlama geliyor? Sorularımızı emekli Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu, Emekli Paris Büyükelçisi Uluç Özülker ve ABD siyasetini yakından izleyen İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde görev yapan Profesör Doktor Emre Erdoğan yanıtladı.

1) Neden seçim kasım ayında ama devir teslim ocak ayında?

LOĞOĞLU: Bu yasal bir süreç. 8 Aralık’a kadar bütün eyaletlerin kimin kazandığını seçici kurula bildirmesi gerekiyor. 2 aşamalı bir takvimden bahsediyoruz. Sonrasında da devir teslim süreci için belirli bir süre tanınıyor o da 20 Ocak’ta bitiyor.

ERDOĞAN: Bugüne kadar barışçıl geçişlerde bu süreç olur. Eldeki dosyaların teslim edilmesi için, o göreve gelecek kişilere bilgi verilir. Hatta centilmenlik gereği, alınan kararlara da ortak edilirler.

ÖZÜLKER: ABD seçim kanununa göre sonuçların kesinleşmesini beklemek gerekiyor. Hukuki sorunlar ortaya çıktığı takdirde bu süre sorunların çözümü için kullanılıyor ve sayımların eyalete göre süreleri de uzayabiliyor.

4 yıl önce Trump yemin töreninde eşi ve kızıyla. Fotoğraf: Reuters


2) Bu aradaki sürede, özellikle seçim sonuçlarını da kabul etmeyen bir Trump, başkan olarak neler yapabilir, bunlar ABD, dünya ve Türkiye'yi nasıl etkileyebilir?

LOĞOĞLU: Dünya açısından, 20 Ocak’a kadar başkan olarak kalacağı için atacağı adımlar ilgili kuruluş ve ülkelere doğrudan bir etkisi olur.

Türkiye açısından da, aleyhimize bir adım atacağını düşünmüyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden’e tebrik, Trump’a da teselli mesajı gönderdi. Trump, kalkıp neden Biden’i tebrik ettin diyerek sorun çıkarmazsa aleyhimize bir durum olacağını şu an için düşünmüyorum.