Irak’ta hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle başbakan Adil Abdülmehdi Kasım ayında istifa etmiş ancak yerine biri seçilene kadar görevde kalacağını açıklamıştı.

Irak’ta Ekim ayı başında başlayan ve gençlerin önderliğinde devam eden gösterilerde, Irak halkını yoksulluğa sürükleyen sistemin çöktüğü savunuluyor. Protestolarda bugüne kadar 450’den fazla kişi öldü.

Amerika'nın Sesi'nde yer ala habere göre, Cumhurbaşkanı Berham Salih, Şii siyasetçilerin baskın olduğu meclise sokaktaki protestocuların da rıza gösterebileceği bir aday gösterme çağrısında bulundu.

Salih aksi takdirde, anayasal inisiyatifi ve yetkilerini yerine getirerek hükümeti kurması için bağımsız bir isme teklif götüreceğini bildirdi.

Mecliste İran’ın desteklediği “Bina” ve Iraklı dini lider Mukteda El Sadr desteğine sahip “Islah” koalisyonlarının kapalı kapılar ardında bir aday belirlemek için görüşmeler yaptığı belirtiliyor.

Öte yandan Iraklı protestocular sadece seçim yasası ve komisyonunun değişmesini değil, partilerden bağımsız bir başbakanın seçilmesini de öngören bir sistem değişikliği talep ediyor.

[old_news_related_template title="Irak'tan flaş Corona virüsü açıklaması!" desc="Irak Sağlık Bakanlığı, ülkede Corona virüs vakasına rastlanmadığını duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/28/iecrop/reuters-corona_16_9_1580236874.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/iraktan-flas-corona-virusu-aciklamasi-5593609/"]