Corona virüsü salgını nedeniyle dünyanın dört bir yanında karantina uygulandı. Eve kapanan insanlar bu süreçte uğraşacakları yeni alanlara yöneldi. Bunlardan biri de borsa ve kaldıraçlı işlemler piyasası. ABD’li 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Alexander Kearns de böyle yaptı.

'NE YAPTIĞIM HAKKINDA HİÇBİR FİKRİM YOK'


Forbes’ta yer alan habere göre Kearns, özellikle genç nesil yatırımcıların kullandığı komisyonsuz hisse alım satım uygulaması olan Robinhood’da hesap açarak işlem yapmaya başladı. Şirket komisyonsuz işlem, hisse senedi hediyesi gibi kampanyaları sayesinde yılın ilk üç ayında tam 3 milyon yeni üyeye sahip oldu.

Kearns, 12 Haziran’da kendini trenin önüne atarak intihar etti. Ailesi, bilgisayarında bulduğu notta, “20 yaşında hiçbir geliri olmayan birine nasıl yaklaşık 1 milyon dolarlık kaldıraç verilir?” ifadelerinin yazılı olduğunu gördü. Notun sonunda, hisse alım satın uygulaması şirketine kızgınlığını ifade eden Kearns, “Ne yaptığım hakkında hiçbir fikrim yok” diye yazdı. Ayrıca hiçbir zaman kredili hisse alım işlemine izin vermediğini, küçük hesabında bu kadar büyük zarara yol açması nedeniyle şoke olduğunu dile getirdi.

[old_news_related_template title="Borsalarda 'zombi' rüzgarı" desc="Türkiye'de olduğu gibi dünyada da mali durumu iyi olmayan şirket hisselerinde son dönemde görülen yükselişler dikkat çekiyor. ABD'de iflas koruma başvurusu yapan bazı borca batık şirketlerin hisse değerlerinde geçen hafta yüzde bine yaklaşan artışlar görülürken, ünlü finans gazetesi Financial Times durumu 'zombi rallisi' olarak tanımladı ve özellikle borsaya yeni giren tecrübesiz yatırımcıları uyardı. Mali yükümlülüklerini yerine getiremeyecek durumda olan şirketler, 'zombi şirket' olarak adlandırılıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/06/11/iecrop/shutterstock_1105743287_16_9_1591881253.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/borsalarda-zombi-ruzgari-5869075/"]

ASLINDA 16 BİN DOLARI VARDI


Yapılan incelemelerde, 20 yaşındaki gencin telefonunda, Robinhood hesabından bir ekran görüntüsü bulundu. Burada -730 bin 136 dolarlık bakiye olduğu görüldü. Bu rakam fazlasıyla endişe verici olsa da aslında Alexander Kearns’in borçlu olduğu anlamına gelmiyordu.

Eksi bakiye, kaldıraçlı işlemlerde hisselerin alım-satımı gerçekleştirilmeden öncesine aitti. Yani hesap ekside gözükse de aslında hisselerin değeri buna dahil değildi. Aslında 16 bin doları vardı. Genç yatırımcı, negatif bakiyesinin geçici olduğunun farkına varamadı.

'UYGULAMADAKİ ARAYÜZ SORUNU YÜZÜNDEN'


Alexander Kearns’in Sullimar Group’ta araştırma analisti olan kuzeni Bill Brewster yaptığı açıklamada, “730 bin dolarlık eksi bakiyeyi gördüğünde, geleceğini mahvettiğini düşünmüş olmalı. Burada, küçüklüğünden beri tasarruf bilinci olan birinden bahsediyoruz. Ben negatif bakiyesinin geçici olduğunu bilmeyecek kadar büyük bir hata yaptığını düşünmüyorum. Bence bu Robinhood uygulamasındaki bir arayüz sorunundan kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.

Robinhood’dan yapılan açıklamada, Alexander Kearns’in hesabıyla ilgili ayrıntıları güvenlik nedeniyle paylaşılamayacağı kaydedilerek, “Platformumuzu sürekli olarak geliştirmeye kararlıyız. Herhangi bir değişikliğin gerekli olup olmadığını gözden geçiriyoruz” denildi.

[old_news_related_template title="Küresel piyasalarda ikinci dalga korkusu" desc="Birçok ülkede son dönemde corona virüsü vakalarında kaydedilen artış ikinci dalga korkularını artırdı. Küresel piyasalarda riskten kaçış eğilimi artarken, geçen haftada 2,8 trilyon dolarlık değer kaybı yaşayan borsalar yeni haftaya da düşüşle başladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/06/15/iecrop/piyasalar-reuters_16_9_1592209079.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/kuresel-piyasalarda-ikinci-dalga-korkusu-5874967/"]