Yıllar boyu çalışmalarının karşılığı emekli olarak alacak olan birçok vatandaşların sabırsızlıkla beklediği enflasyon oranları açıklandı ve emekli maaşı zamları belli oldu. Özellikle geçim sıkıntısı çeken emekliler, zam döneminde emekli maaşlarının kaç lira olacağını merak ediyor.

EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR?

TÜİK'in kasım ayı enflasyon verilerine göre, memur maaşlarına baz teşkil eden Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kasımda bir önceki aya göre yüzde 0,38 artarken, temmuz-kasım döneminde de tüketici fiyatlarında yüzde 5,71 artış meydana geldi. Böylece 5 aylık dönemde, maaşlara yapılan yüzde 5'lik zam oranı aşılırken enflasyon farkı verilmesi durumu ortaya çıktı.

Toplu sözleşmeden kaynaklı olarak geçen yılın ikinci yarısında yüzde 5 zam alan devlet memurları, aralık ayında TÜFE'nin sabit kalması veya aylık enflasyonun yüzde 0,71'den fazla düşmemesi halinde enflasyon farkı alacak.

Enflasyon Aralık ayında bir önceki aya göre %0,74, bir önceki yılın Aralık ayına göre %11,84, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,84 ve on iki aylık ortalamalara göre %15,18 arttı. Böylece en düşük memur maaşı yaklaşık 3.590 TL, en düşük işçi emeklisi maaşı ise yaklaşık 1.258 TL oldu.

TÜFE’de (2003=100) 2019 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %0,74, bir önceki yılın Aralık ayına göre %11,84, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,84 ve on iki aylık ortalamalara göre %15,18 artış gerçekleşti.



BU YILIN OCAK AYINDA YÜZDE 4 ZAM

Memurlara toplu sözleşme gereği bu yılın ocak ayında yüzde 4 zam da verilecek.

Devlet memurları, sözleşmeliler, geçici personel ve memur emeklileri, zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Ocak'ta alacak.

Toplu sözleşme gereğince enflasyon farkı 6 aylık dilimler halinde hesaplanıyor. 2019'nin ilk 6 ayında enflasyon yüzde 5,01 olmuş, bu nedenle söz konusu dönem için belirlenen yüzde 4 toplu sözleşme zammına ek olarak yüzde 1,01 enflasyon farkı memur maaşlarına yansıtılmıştı.

Öte yandan, SSK ve Bağ-Kur emeklileri de maaşlarını geçen yılın son 6 aylık enflasyonu oranında zamlı alacak.

NE KADAR EMEKLİ MAAŞ ALIRIM? EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Emekli maaşları vatandaşların sigortalı çalıştığı süre ve bu süre zarfında ödedikleri prim miktarı gibi bazı farklı kriterlere göre belirlenmektedir. Buna göre uzun süre çalışma hayatında bulunan yüksek primler ödenen kişiler daha fazla maaş almaktadırlar.

4A (SSK) çalışanları için;

Eski adıyla SSK olan 4A grubu sigortalılar emekli maaşı hesaplaması yapabilmek için öncelikle https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ linkine tıklayın.

 

Ardından açılan sayfada;
-T.C. kimlik numaranızı,
-SSK sicil numaranızı,
-Baba adınızı,
-Nüfusa kayıtlı olduğunuz ili ve son olarak
-Doğum tarihinizi giriniz. Daha sonra sorgulama butonuna basın ve emeklilik aylığı hesaplama işlemini tamamlayın.

4B (BAĞ-KUR) çalışanları için;

Bağ-Kur yani 4B çalışanları ise bu işelmi e-devlet üzerinden gerçekleştirebilirler. Bunun için https://www.turkiye.gov.tr/4b-emekli-aylik-hesaplama linkine tıklayın.

Açılan sayfada öncelikle;
“Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklayın. Daha sonra T.C. kimlik numaranız ile E-Devlet şifrenizi giriniz. E-devlet şifreniz yoksa PTT şubelerinden alabilirsiniz. Yönlendirildiğiniz sayfada “Kurumu” kısmından esnaf ya da tarım kısmını seçin. Daha sonra “Sorgula” seçeneğine tıklayarak işleminizi tamamlayın.

4C (EMEKLİ SANDIĞI) çalışanları için;

Memur emeklileri ise, https://uyg.sgk.gov.tr/IkramiyeMaasHesapla4c/Welcome.do linkine tıklayarak sorgulamayı yapabilir.

Bunun için, açılan sayfada;
-Derece,
-Kademe,
-Hizmet Yılı,
-Hizmet Ayı,
-Aylık Tarihi,
-Kıdem Yılı ve
-Pay/Payda bilgilerinizi girerek hesapla butonuna basınız. Böylelikle işleminizi tamamlamış olacaksınız.