EMRE DEVECİ/SOZCU.COM.TR

ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmasının getirdiği iyimserlikle yıla başlayan küresel ekonomi, önce ABD-İran gerilimi, ardından Çin'de ortaya çıkan corona virüsü salgınıyla birlikte tekrar karamsarlığa gömüldü. Kur ve faiz şokuyla iki kayıp yıl geçirdikten sonra 2020'ye tekrar büyümeye dönme umuduyla giren Türkiye de, dünyadaki kara bulutlardan etkilenmiş durumda. Libya ve Suriye krizleri kaynaklı jeopolitik gerilimler de kara bulutları artırıyor.

İLK ŞOK: İRAN-ABD GERİLİMİ


Sozcu.com.tr'ye konuşan İş Yatırım strateji uzmanı Halil Barışkan, ocak ayının küresel piyasalarda çok büyük beklentilerle başladığını, azalan küresel resesyon endişeleri ve son dönemde gelişmiş merkez bankalarının para politikaları ile beraber Türkiye dahil gelişmekte olan ülke borsalarında da olumlu beklentiler olduğunu hatırlatarak "Ama hesap edilemeyen ABD-İran gerginliği piyasalara ilk şoku yaşattı" dedi.

İş Yatırım strateji uzmanı Halil Barışkan


Nitekim, İran gerilimiyle Türkiye dahil küresel piyasalarda satış dalgası olurken, petrol fiyatları 66 dolardan 70 dolara fırlamıştı. Kriz anlarında güvenli yatırım limanı olan altında da ons fiyatı, yıl başında 1517 dolarken bir anda 1565 dolara yükselmişti.

İki ülke arasındaki gerilimin sıcak savaşa dönüşmemesi ve 15 Ocak'ta ABD ile Çin arasında ticaret anlaşmasının ilk fazının imzalanması, küresel ekonomide tekrar iyimserlik rüzgarlarının esmesine neden oldu. Nitekim, ABD borsalarında yeni rekorlar kırılmasına paralel olarak Borsa İstanbul'da da BIST 100 endeksinde yüzde 9'a varan bir artış kaydedildi.