İngiltere’de küçük ve orta büyüklükte işletme sahipleri hükümetin kredi ve yardım paketlerine erişmekte zorlanıyorlar.

Bloomberg’e konuşan Adam Sopher isimli bir patlamış mısır üreticisi kredi için bankaya gittiğinde kendisinden teminat istediklerini söyledi.

İngiltere Hazine Bakanlığı krediye erişim koşullarını esnettiğini ve teminat gerekmeyeceğini açıklamasına rağmen bankaların bu tutumu tepki çekiyor. Türkiye'de de vatandaşlar kamu bankalarından kredi alırken zorlandıklarını kendilerinden fazla evrak istendiğini söylüyor veya kredi limitlerinin yetersiz kaldığından şikayet ediyor.

YÜZDE 9'UNUN BAŞVURUSU REDDEDİLİYOR


İngiltere Ticaret Odası’nın (BCC) bugün açıkladığı bir araştırmaya göre 701 küçük işletmeden sadece yüzde 2’si hükümet yardımlarından faydalanabildiğini söylüyor. Ankete katılanların yüzde 9’u ise yardım için başvurduklarını fakat başvurularının kabul edilmediğini bildiriyor.

[old_news_related_template title="Kredide limit tartışması" desc="TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu şirketlerin bankalar tarafından kredi başvurusu dahi alınmadan geri çevrildiğine dair şikayetlerin arttığını bankaları sıkıntıya düşen tüm firmalara destek olmaya çağırdığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, bankalar tarafından firmalara 'limit bitti' denildiğini belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/07/iecrop/borsaicfoto_16_9_1585310172_16_9_1586245889.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/hisarciklioglu-2-5730790/"]

KÜÇÜK İŞLETMELERİN BÜYÜK RİSKİ


Resmi rakamlara göre İngiltere’de 6 milyon küçük işletme bulunuyor. Küçük İşletmeler Federasyonu (FSB) rakamlarına göre küçük işletmelerde çalışan her 5 işçiden 3’ünün işi tehlikede.

İngiltere ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 35 daralması bekleniyor. BCC Direktörü Adam Marshall, “Sektörler zor zamanlardan geçiyor, destek planındaki paraların akmaya başlaması gerek” açıklamasında bulundu. İngiltere Hazine Bakanlığı konu hakkında bir açıklamada bulunmadı.

[old_news_related_template title="Halkbank kredisi kafaları karıştırdı!" desc="Halkbank'ın corona'nın oluşturduğu zararlara karşı açıkladığı toplam 50 bin TL'lik Esnaf Destek Paketi'ne başvurmak için şubelere giden esnaf istenen belgeleri görünce şok oldu. Bazı şubeler vatandaşa KOSGEB'den kredi çekmenin krediyi kullanmaya engel olduğunu söyledi. Kredi kullanımında teminat olarak 10 yaşa kadar araç rehini maddesi de yer alması dikkat çekti. Halkbank'tan sozcu.com.tr'ye yapılan açıklamada daha önce KOSGEB kredisi kullanmış olmanın yeni krediyi kullanmaya engel olmadığı bildirildi. Açıklamaya göre esnaftan 'SGK veya Vergi Dairesi borcu yoktur' yazısının da istenmemesi gerekiyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/27/iecrop/shutterstock_556484695-1_16_9_1585292014.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/halkbank-kredisi-kafalari-karistirdi-5706424/"]