5 Kasım’da 8,57’ye kadar yükselen dolar/TL bugün 7,30’a kadar gerilerken, kurdaki düşüşün devam etmesi açısından da kritik olan yabancı sıcak para akışı yasal swap (döviz-TL takası) limitlerine takıldı.

Sozcu.com.tr, ekonomi yönetiminin değiştiği ve Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz artışına gittiği 6 Kasım-18 Aralık döneminde swap kanalından yaklaşık 11 milyar dolar, hisse ve tahvil kanalından ise yaklaşık 4 milyar dolarlık yabancı sıcak para girişi olduğunu yazmıştı.

Tahvil ve hisse kanalından girişlerde bir sorun olmazken, swap kanalından girişler yasal sınırla karşı karşıya kaldı.

BDDK'nın swap limitleri nedeniyle Londra'da TL faizlerinde sert dalgalanmalar yaşanıyor. Beyaz çizgi gecelik, mavi çizgi haftalık vadede TL swap faizlerini gösteriyor. / Grafik: Bloomberg

LONDRA'DA FAİZLER YASAL LİMİT NEDENİYLE EKSİYE DÜŞTÜ


Bu girişler, kurdaki düşüşü de beraberinde getirdi. Ancak Türkiye’deki bankaların spotta döviz verip TL aldığı swaplarda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) uyguladığı yasal limitlere ulaşıldı.

Bloomberg verilerine göre, gecelik ve haftalık vadede TL swap faizleri, eksiye düştü.

Sozcu.com.tr’ye konuşan deneyimli bankacı Kerim Rota, swap faizlerin eksiye düşmesinin nedeninin, elinde Türk Lirası olan ancak bunu hisse ve tahvil almak yerine swap piyasasında tutan yabancı bankaların, BDDK'nın uyguladığı kısıtlar nedeniyle Türkiye'deki bankalara plase edememesinden kaynaklandığını söyledi.