Pakistan Başbakanı Imran Khan, HBO Axios'a verdiği röportajda Afganistan'dan 11 Eylül'e kadar tamamen geri çekilmeye hazırlanan ABD'nin operasyonlarına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Başbakan Khan, Amerikan askerlerinin çekilmesinin ardından ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'na (CIA) ya da ABD özel kuvvetlerine Afganistan operasyonlarında kullanılmak üzere Pakistan'da kesinlikle üs verilmeyeceğini dile getirdi. Gazeteci Jonathan Swan'ın "Amerikan hükümetinin El Kaide, IŞİD ve Taliban'a karşı sınır ötesi terörle mücadele operasyonlarını yürütmek için burada, Pakistan'da CIA'yi bulundurmasına izin verecek misiniz?" şeklindeki sorusuna Khan, "Pakistan topraklarından Afganistan'a yönelik herhangi bir üs kullanımı ya da herhangi bir eyleme izin vermemize imkan yok. Kesinlikle hayır" şeklinde yanıt verdi.

Öte yandan, CIA, Afganistan'dan ABD askerlerinin çekilmesi sonrası bu ülkedeki operasyon gücünü devam ettirmek amacıyla yeni arayışlarını sürdürüyor.

[old_news_related_template title="Taliban'dan Türkiye'nin teklifine veto: Onlar da Afganistan'dan çekilmeli" desc="ABD askerlerinin Afganistan'dan çekilmesinin ardından Kabil Havalimanı'nı korumak için girişimde bulunan Türkiye'ye Taliban'dan veto geldi. Taliban sözcüsü Suhail Shaheen, 'Türkiye 20 yıldır NATO kuvvetlerinin bir parçasıydı. Onlar da Afganistan'dan çekilmeli' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/11/iecrop/taliban-reuters_16_9_1623387267.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/talibandan-turkiyenin-teklifine-veto-onlar-da-afganistandan-cekilmeli-6480310/"]