Kanada Merkez Bankası, dün yaptığı toplantının ardından varlık alım teşvik programını durdurarak parasal genişlemeyi sonlandıracağını duyurdu. Banka ayrıca arz kesintilerinin enflasyonu artırdığına dair endişeler arasında gelecekteki faiz oranı artışlarının olası zamanlamasını hızlandıracağını işaret etti.

GENİŞLEME SONA ERİYOR


Politika faizini yüzde 0,25'te sabit tutan Kanada Merkez Bankası, Kanada devlet tahvillerinin büyümesini durduracaklarını ve pandeminin başlangıcından bu yana finansal sisteme yüz milyarlarca dolar akıtan genişleme programını sona erdireceğini açıkladı.

Ayrıca banka, arz kısıtlamalarının yarattığı enflasyonun  büyüme kabiliyetini sınırlandırması nedeniyle Nisan ayı başlarında borçlanma maliyetlerini artırmaya hazır olabileceklerinin de sinyalini verdi.

'ERKEN YÜKSELTMEYİ DÜŞÜNECEĞİZ'


Kararın ardından Ottawa'da düzenlediği basın toplantısında konuşan Kanada Merkez Bankası Başkanı Timm Macklem, "Faiz oranlarını daha önce planladığımızdan daha erken yükseltmeyi düşüneceğiz. İyileşme için faiz oranlarının uzun süre bu kadar düşük olması gerekmiyor” dedi.

Kararın ardından Kanada doları, ABD doları karşısında değer kazandı.

[old_news_related_template title="Brezilya'dan 20 yılın en büyük faiz artışı" desc="Dünya genelinde birçok gelişmekte olan ülke, enflasyonu dizginlemek üzere faiz artışlarına gitmeye devam ediyor. Brezilya Merkez Bankası son 20 yılın en sert faiz artışına giderek politika faizini yüzde 7,75'e yükseltti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/28/iecrop/br_16_9_1635399146.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/brezilyadan-20-yilin-en-buyuk-faiz-artisi-6733764/"]