Artık Washington'un adım atması gerektiğini söyleyen İran'ın nükleer baş müzakerecisi Ali Bagheri Kani, dün Viyana'ya yola çıkarken yaptığı Twitter paylaşımında ABD hükümetini "olgun ve sorumluluk sahibi" davranmaya çağırdı.

Kani paylaşımında "Sorumluluk, anlaşmayı bozan ve kaygı verici bir gelenekten uzaklaşamayan taraftadır" dedi.

Bir önceki ABD Başkanı Donald Trump İran'ın ekonomik yaptırımlardan muafiyet karşısında nükleer programını kısıtlamasını sağlayan anlaşmadan çekilmişti.

MÜZAKERELER BUGÜN YAPILACAK

İran'ın Birleşmiş Milletler elçisi Majid Takht Ravanchi de Tehran'ın anlaşmayı yeniden hayata geçirmek için iyi niyetle müzakere ettiğini söyleyerek ABD'yi, anlaşmanın İran'a ekonomi açısından fayda sağlayacağının garantisini vermemekle suçladı.

İran elçisi, "ABD hâlâ İran'ın bu anlaşmanın ekonomik avantajlarından faydalanmasına karar vermiş değil. ABD doğru kararı aldığında İran da bu duruma çare olarak başladığı uygulamaları sonlandırarak nükleer kısıtlamalarının tamamını uygulamaya alacak" dedi.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir İranlı yetkili müzakerelerin bugün yapılacağını söyledi.

ABD'nin İran Özel Temsilcisi John Malley ise Twitter paylaşımında, "Beklentilerimiz sınırlı, fakat ABD olarak Avrupa Birliği'nin çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz ve iyi niyetle bir anlaşmaya varmaya hazırız. Kısa sürede İran'ın da hazır olup olmadığı belli olacak" dedi.

[old_news_related_template title="İran'dan nükleer adımı: Anlaşmanın yeniden devreye alınması için Viyana'ya gidilecek" desc="İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kanaani, İran'ın nükleer baş müzakerecisi Ali Bagheri Kani'nin 2015 nükleer anlaşmasının yeniden devreye alınmasına yönelik görüşmelerde bulunmak üzere bugün Viyana'ya gideceğini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/03/iecrop/42c23af1116b48928b0eb8443697cd21_16_9_1659534434.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/irandan-nukleer-adimi-anlasmanin-yeniden-devreye-alinmasi-icin-viyanaya-gidilecek-7286586/"]

[old_news_related_template title="BM'den korkutan açıklama: Ukrayna'daki Avrupa’nın en büyük nükleer santrali kontrolden çıktı" desc="Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Rafael Grossi, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Ukrayna’nın Zaporijya kentindeki santralde her an bir nükleer kaza yaşanabileceği uyarısında bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/03/iecrop/ukrayna3-reuters_16_9_1659526635.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/bmden-korkutan-aciklama-ukraynadaki-avrupanin-en-buyuk-nukleer-santrali-kontrolden-cikti-7286190/"]