Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta Ukrayna'ya saldırı talimatı vermesinden sonra Rusya ile kara sınırı paylaşan Finlandiya ve komşusu İsveç'in NATO'yla yakınlaşması ile ilgili tartışmalar büyüyor...

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen hafta iki ülkenin terör örgütlerinin bütün hareketlerine izin verdiğine yönelik açıklamaları sonrasında bu iki ülkenin potansiyel NATO üyeliğine karşı olduğunu açıklamasından sonra görüşmeler devam ediyor. Hafta sonu, Berlin'de gerçekleşen zirvede taraflar yumuşama sinyali gösterirken, Türkiye'nin endişe ve taleplerinin karşılanacağına dair işaretler de vardı.

Fakat bu pozitif görüşmelerden sonra pazartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Türkiye'ye geleceklermiş, zahmet etmesinler. Türkiye'ye yaptırım uygulayanların bir güvenlik örgütüne katılımına biz evet demeyiz" sözleri Washington'da gündem oldu. Dün gece ABD Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen basın toplantısında bu açıklamalar ve Türkiye'nin tutumu yine gündeme geldi.

3P'YE VURGU YAPTI

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, Türkiye'nin NATO konusundaki yaklaşımı ve açıklamaları basın toplantısına adeta damga vurdu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'ın New York'ta bir araya gelmesinden önce düzenlenen basın toplantısında Price, "Özel görüşmeleri elbette  açıklamayacağız fakat hafta sonu Finlandiya ve İsveç'in ittifaka katılması için güçlü bir konsensus oluştu. Dışişleri Bakanı Blinken bu iki ülkenin üye olacağından emin olduğunu söyledi. Teamül, protokol ve prosedür önemli ve özellikle diplomaside. Dolayısıyla yeni bir gelişme olana kadar yorum yapmamayı tercih ediyoruz" dedi. (Price'ın burada bahsettiği teamül, protokol ve prosedür İngilizce'de precedent, protocol ve procedure olarak geçiyor ve Price konuşmasında bunlardan P harfleri olarak bahsetti)

Fakat Price'ın bu yanıtına, gazeteciler, "Fakat burada açıklamalar çelişiyor. Siz emin olduğunuzu söylüyorsunuz fakat pazartesi günü Erdoğan itirazını yineledi" dedi.

PRICE İLE FARKLI GAZETECİLER ARASINDA GEÇEN DİYALOG 

Price: Türkiye adına konuşmak bize düşmez. Bizim...

Gazeteci: Ben şunu soruyorum...

Price: Biz NATO müttefiki...

Gazeteci: Siz Türkiye'nin pozisyonunu anladınız mı?

Price: ... olarak yorum yapabiliriz. Bakan Blinken hafta sonu dışişleri bakanlarıyla Berlin'de bir araya geldi ve iki ülkenin NATO'ya gireceğine yönelik güçlü bir fikir birliği oluştuğuna emin. Eğer bu iki ülke NATO'ya katılmak isterse onların girebileceğinden eminiz.

Gazeteci: Ben şunu demek istiyorum, Erdoğan dün İsveç ve Finlandiya'dan heyetlerin Ankara'ya gelmeye zahmet etmemelerini söyledi. Şunu anlamıyorum, Türkiye onların gelmelerini bile istemezken nasıl konsensus oluştuğunu söylüyorsunuz.

Price: Yine tekrarlıyorum, bizim Türkiye hükümeti adına konuşmamız ya da onların pozisyonunu beyan etmemiz uygun olmaz.

Gazeteci: Türkiye ABD'den bir şey talep etti mi?

Price: Özel konuşmaları  paylaşmayacağız. İki bakan Berlin'de görüştü ve New York'ta da bir araya gelecek.

Gazeteci: Ben şu soruyu sormak istiyorum, hafta sonu görüşmelerden çıkan sonuca göre kendinizden emin olduğunuzu söylediniz. Fakat Erdoğan'ın açıklamaları sonrasında halen kendinizden emin misiniz?

Price: Kendimizden emin olduğumuzu iki ve üçlü görüşmelerden ve NATO'da yapılan görüşmelerden çıkan sonuçlara bağlı olduğunu söylüyorum.

Gazeteci: Yani Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son açıklamalarına rağmen Türkiye'nin engel olmayacağına dair kendinizden eminsiniz?

Price: NATO müttefikleri içinde bu düşüncemiz değişmedi.

Gazeteci: Ned, aynı konuda sorum var?

Price: Aynı konu mu? Tabii.

Gazeteci: Yanıtlarına göre Türkiye'nin ne istediğine dair net bir fikriniz olmadığını söyleyebiliriz değil mi?

Price: Türk yetkililer kamuya açıklamalarda bulundu. Onları takip etmeni öneririm.

Gazeteci: Fakat bu hiçbir şeyi açıklamıyor, çünkü o açıklamalar...

Price: Tekrar ediyorum, bu bize...

Gazeteci: Bize Berlin'de Türklerin aynı gemide olduğunu söylüyorsun fakat dün ülkenin cumhurbaşkanı çıkıp aynı gemide olmadıklarını söylüyor.

Price: Türkiye hükümetinin pozisyonunu söylemek bana düşmez. Bunu...

Gazeteci: Hayır burada soru şu: Türkiye'nin pozisyonunu anladınız mı?

Price: Türkiye hükümetiyle ilgili soruları...

Gazeteci: Bu net mi?

Price: Bu konudaki soruları onlar yanıtlasın.

[old_news_related_template title="İsmini açıklamayan yetkililer Bloomberg'e Türkiye'nin NATO taleplerini açıkladı" desc="ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından Bloomberg, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğiyle ilgili hamlelerini üst düzey Türk yetkililere sordu. İsmini açıklamayan yetkililer dikkat çekici açıklamalarda bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/18/iecrop/erdogan-reuters_16_9_1652849501.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ismini-aciklamayan-yetkililer-bloomberge-turkiyenin-nato-taleplerini-acikladi-7141176/"]

[old_news_related_template title="Finlandiya ve İsveç, NATO'ya üyelik için resmi başvurularını sundu" desc="Finlandiya ve İsveç, NATO'ya üyelik için resmi başvurularını sundu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/18/iecrop/ujj_16_9_1652856133.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/finlandiya-ve-isvec-natoya-uyelik-icin-resmi-basvurularini-sundu-7141362/"]

[old_news_related_template title="NATO krizi: Erdoğan'ın itirazından saatler sonra bu fotoğrafı yayınladı" desc="Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine itirazları sürerken, bugün İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, tarihi bir adımla, ülkesinin NATO'ya resmi başvurusunu imzaladı. Finlandiya'dan da Erdoğan'ın sözlerine tepki gecikmedi. Başbakan Sanna Marin, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılma hedefleri konusunda karar değiştirmesinden dolayı duyduğu şaşkınlığı dile getirdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/17/iecrop/fino_16_9_1652774209.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/nato-krizi-erdoganin-itirazindan-saatler-sonra-bu-fotografi-yayinladi-7139404/"]

[old_news_related_template title="Gözler İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğinde... Tüm bu tartışmalara katılmayan Avrupa'da bir ülke var: Avusturya" desc="Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından gözler Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik başvurusuna çevrilirken, Avrupa'nın göbeğinde yer alan Avusturya'nın NATO'ya neden üye olmadığı da yeniden gündeme geldi. Peki sınırlarını genişleten NATO, Avusturya'yı neden birliğe katamadı? Ya da Avusturyalılar neden birliğe katılmak istemiyor? " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/17/iecrop/2022-05-15t154536z_1_je3_rtrlxpp_2_lynxpackager_16_9_1652793333.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/avrupanin-gobegindeki-avusturya-neden-nato-uyesi-degil-7140270/"]