İstanbul'da Ukrayna ile Rusya arasında varılan 'tahıl koridoru' anlaşmasından bir gün sonra, Ukrayna'nın önemli liman kentlerinden Odessa'da meydana gelen füze saldırısı gündemdeki yerini koruyor.

Ukrayna, saldırıyı Rusya'nın gerçekleştirdiğini savunurken, uluslararası kamuoyundan da tepkiler yükselmişti. Bugün Kremlin'den konuyla ilgili açıklama geldi.

Odessa Limanı

Kremlin'den  yapılan açıklamada, Odessa'ya yönelik saldırılarda 'tahıl ticareti yapılan liman'ın değil, altyapı tesislerinin hedef alındığı belirtilirken, bu durumun varılan anlaşmayı veya 'tahıl koridoru'nu etkilemeyeceği savunuldu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus ordusu tarafından yapılan bu saldırıyı savunarak, "Bu sadece askeri altyapıyla ilgili. Bunun, anlaşmaların uygulanması ve tahılın çıkarılması için kullanılacak altyapıyla hiçbir ilgisi yok. Bu nedenle, bu durum tahıl çıkarma sürecinin başlamasını hiçbir şekilde engelleyemez ve engellememeli" ifadelerini kullandı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, İstanbul’da imzalanan anlaşma doğrultusunda Rus tahıl ve gübresinin pazarlanması yönündeki engellemelerin kalkacağını ve Birleşmiş Milletler'in (BM) bu doğrultuda üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmesi gerektiğini belirterek, "Daha önce de söylediğimiz gibi BM’nin, Rus ihracatına yönelik kısıtlamalarla ilgili yükümlülükleri yerine getirmesi gerekiyor. Mutabakatlara uygun olarak kurulan mekanizmaların verimliliğine, işleyişine dair değerlendirme yapmak için bekleyelim" dedi.

AVRUPA'YI SUÇLADI

Kremlin sözcüsü Peskov, Avrupa’da yaşanan enerji krizine de değinerek, bu konuda Avrupa’yı ülkelerine uyguladığı kısıtlamalar nedeniyle eleştirdi. Peskov, "Burada herhangi bir politika yok, bizzat Avrupalıların uyguladığı kısıtlamalar var ve bizzat Avrupalılar bu kısıtlamalardan zarar görüyor. Rusya, sorumlu bir gaz tedarikçisi ve Avrupa Komisyonu, Avrupa başkentleri ve ABD ne derse desin, Rusya Avrupa'da enerji güvenliğini büyük ölçüde garanti eden ülke olarak kalmaya devam ediyor. Avrupa, kendilerini vuran bu tamamen pervasız kısıtlama ve yaptırım uygulamaları yolunda devam ederse, buradaki durum farklı olacaktır" şeklinde konuştu.

Rusya Savunma Bakanlığı da dün yaptığı açıklamada, Rus güçlerinin Odessa limanındaki bir Ukrayna savaş gemisini ve ABD tarafından sağlanan Harpoon gemisavar füzelerinin bulunduğu bir depoyu imha ettiğini öne sürmüştü.

[old_news_related_template title="Rusya'dan çarpıcı iddia: Ukrayna, Rus pilotlara para ve AB vatandaşlığı vaat etti" desc="Rusya’nın Ukrayna işgali 152. güne girerken Moskova, ilginç bir iddiayı ortaya attı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/25/iecrop/su-34-depo_16_9_1658735645.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusyadan-carpici-iddia-ukrayna-rus-pilotlara-para-ve-ab-vatandasligi-vaat-etti-7268457/"]

[old_news_related_template title="Zelenskiy'den Odessa limanına saldırı ile ilgili açıklama" desc="Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Odessa limanına yönelik saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada Rusya'yı suçlayarak, 'Rusya ile bir tür diyaloğa, bir tür anlaşmaya ihtiyaç olduğu söyleniyorsa, neler olduğu görülmeli' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/24/iecrop/zelenskiy-dha1_20947806_16_9_1658649929.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/zelenskiyden-odesa-limanina-saldiri-ile-ilgili-aciklama-7267007/"]

[old_news_related_template title="İstanbul'daki tahıl anlaşması sonrası Ukrayna'da gerilim: 'Rusya limanı vurdu'" desc="Rusya’nın Ukrayna işgalinin ardından yaşanan küresel gıda krizinin çözümüne yönelik Tahıl Sevkiyatı Anlaşması’nın dün İstanbul’da imzalanmasının ardından, bugün Ukrayna’nın Karadeniz'deki ana ticaret limanlarından Odessa’da anlaşmayı sarsacak bir gelişme yaşandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/23/iecrop/odessa-reuters_16_9_1658573383.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/istanbuldaki-tahil-anlasmasi-sonrasi-ukraynada-gerilim-rusya-limani-vurdu-7265853/"]