Moody's yatırımcı servisinin bugün yayımladığı raporda döviz cinsi mevduatların, ülkedeki toplam mevduatların %10 ya da daha fazlasını oluşturduğu 39 gelişmekte olan ekonominin bankacılık sistemleri incelendi.

Raporda Belarus, El Salvador, Nijerya, Kırgızistan ve Tacikistan bankalarının da yüksek miktarda döviz mevduatı sebebiyle riske maruz olduğu belirtildi.

"LİKİDİTE VE SERMAYE ÜZERİNDE BASKI UYGULAYABİLİR"

Moody's başkan yardımcısı ve kredilerden sorumlu kıdemli yetkilisi Eugene Tarzimanov'un öncülüğünde hazırlanan raporda "Yerli para birimi keskin değer kaybı yaşadığı zaman yüksek dolarizasyon birçok soruna yol açıyor. Bankalar, döviz riskine karşı korunmayan müşteriler sebebiyle döviz cinsindeki kredilerde aciz riskine maruz kalıyor. Bu, bankaların kârlılığını düşürdüğü gibi likidite ve sermaye üzerinde de baskı uygulayabilir" ifadeleri yer aldı.

Gelişmekte olan ekonomilerin birçoğunun para birimi, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tırmanan enflasyona rağmen faiz artırmasıyla bu sene dolar karşısında değer kaybetti. REUTERS

[old_news_related_template title="Elon Musk'tan eski FTX CEO'su hakkında şok iddia: 1 milyar dolar nereye gitti?" desc="Elon Musk, çöken kripto para borsası FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried'ın ABD seçimlerinde Demokrat Parti'ye kamuya açıklanan miktardan çok daha fazla miktarda parayı kayıt dışı olarak aktardığını ileri sürdü. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/04/iecrop/skynews-sam-bankman-fried-ftx_5983018_16_9_1670141642-325x160.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/elon-musktan-eski-ftx-ceosu-hakkinda-sok-iddia-1-milyar-dolar-nereye-gitti-7516427/"]