Türkiye, denize kıyısı olmayan Afrika ülkesi Çad ile askeri deniz anlaşmasına imza koydu. Anlaşma kapsamında iki ülke silahlı kuvvetleri deniz haydutluğu konusunda iş birliği yapacak, liman desteği verilecek. TBMM Dışişleri Komisyonu’nda konuşan İYİ Parti Bursa Milletvekili ve emekli büyükelçi Kamil Erozan, “Yine kes yapıştır bir anlaşma yapılmış, gayri ciddi bir tablo var. Çad’da deniz yok, deniz yoksa deniz haydutluğu, liman ziyareti, deniz kuvvetleri arasında eğitim de yok. İleride belki iklim değişikliği olur buzullar erir, Çad’a deniz gelir, amin’’ dedi.

“Bu standart bir anlaşma’’ diyen Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı ise “Denizi olmayan birçok ülke, ‘İleride lazım olabilir’ diyor. Aynı zamanda, uluslararası hukuk gereği denizi olmayan ülkelerin denizde bazı hakları var. Çad’ın büyük bir gölü var, iç suları da var’’ ifadesini kullandı. Türkiye daha önce de denizi olmayan Afrika ülkesi Zambiya ile deniz işbirliği anlaşması imzalamıştı.

Kamil Erozan


17 milyonluk nüfusa sahip Çad, Sahra Çölü’nün uçsuz bucaksız çöl kumlarıyla kaplı. Kuzeyi çöl bölgesi, merkezi yarı kurak olan ülkenin güneyinde ise verimli alanlar bulunuyor. İsmini Afrika’nın ikinci büyük sulak alanı olan Çad Gölü’nden alıyor.