İskoçya'daki Edinburgh Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada, sıvı biyopsi olarak bilinen bir testin, HPV virüsünün neden olduğu rahim ağzı kanserini ya da diğer rahatsızlıkları tekrarlayıp tekrarlamayacağı doğru bir şekilde tespit edildi.


Çoğu insan, yaşamında en az 1 kez cinsel temas yoluyla geçen bir tür HPV virüsü alıyor, ancak birçoğu enfeksiyonu olduğunu bilmeden vücudu virüsü temizliyor. Ancak bazı nadir türler, baş ve boyun, serviks, anüs ve cinsel organları etkileyenler de dahil olmak üzere belirli kanserlerin riskini artırıyor.

Şu anki tedavilerde doktorlar, hastalığın tedaviden sonra geri dönüp dönmeyeceğini anlamaya çalışmak için doku örneği almak zorunda. Ancak Daily Mail'in haberine göre, Edinburgh Üniversitesi'ndeki bilim insanlarının ortaya koyduğu çalışma, kan testiyle bu tespitin kolayca yapılabileceğini ortaya koyuyor.


KAN TESTİ DNA PARÇALARINI TESPİT EDEBİLİYOR


Araştırmacılar, kanserli 104 hastanın kemoterapi ve radyoterapiye nasıl yanıt verdiğini değerlendirmek için Covid-19 için yapılan PCR testine benzer yöntemlere sahip olan sıvı biyopsi yöntemini kullandı.

Test, tümörde bulunan HPV'den türetilen kandaki küçük DNA parçalarını tespit etti. Sonuçlar, vakaların yüzde 95'inde sıvı biyopsi sonuçlarının standart doku numunesi testlerinden alınan sonuçlarla eşleştiğini ortaya koydu.


Edinburgh Üniversitesi'nden Profesör Tim Aitman, "Semptomlar ortaya çıkmadan önce tümörlerden DNA'yı alarak, sıvı biyopsinin kanseri erken bir aşamada nasıl tespit ettiğine dair büyük bir potansiyeli var. Gırtlak kanseri hastaları için işe yaradığını gösterdik, ancak teknolojinin güzelliği, onu basit bir kan testinden kanserle bağlantılı herhangi bir DNA dizisini tespit edecek şekilde uyarlayabilmemizdir" dedi.

Araştırmacılar, bu yeni testin halihazırdaki doku numunesi alma yöntemlerinden daha doğru çalışıp çalışmadığını tespit edebileceklerini öne sürüyorlar. Çalışma, Avrupa Cerrahi Onkoloji Dergisi'nde yayınlandı.

 

[old_news_related_template title="AstraZeneca aşısı rahim ağzı kanseri için de umut olabilir" desc="Yeni yürütülen bir çalışmaya göre, Covid-19'a karşı üretilen AstraZeneca aşısı ile aynı teknolojiyi kullanan HPV aşısı, yetişkinlerde rahim ağzı kanseriyle mücadele edebilir." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/01/iecrop/shutterstock_2029745363_16_9_1651414955.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/astrazeneca-asisi-rahim-agzi-kanseri-icin-de-umut-olabilir-7110072/"]

[old_news_related_template title="7 soruda rahim ağzı kanseri" desc="Rahim ağzı kanserinin ölümcül ancak önlenebilir bir hastalık olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ateş Karateke, bu konuda merak edilen noktalara değinip, önemli uyarılarda bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/03/iecrop/02-rahim-13_16_9_1646268400.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/7-soruda-rahim-agzi-kanseri-6985457/"]

[old_news_related_template title="HPV aşısı rahim ağzı kanserine karşı yüzde 87 koruyor" desc="İngiltere'de yapılan bir araştırma, HPV aşısının rahim ağzı kanserine karşı yüzde 87 koruma sağladığını ortaya koydu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/04/iecrop/asi-genc-kiz-shutter_16_9_1636018740.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/hpv-asisi-rahim-agzi-kanserine-karsi-yuzde-87-koruyor-6748557/"]