Dün yapılan kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Tıp ve Diş Hekimliği fakültelerinin son sınıf öğrencilerine asgari ücret tutarında ödeme yapılması açıklaması Veteriner Hekimler ve Veteriner Fakültesi son sınıf intörn öğrencilerinin tepkisini çekti.

Sağlıkta şiddet yasası, ek ödenek, emeklilik iyileştirmesi, yıpranma payı gibi sağlık sınıfının tüm iyileştirmelerinde, son olarak intörnlere asgari ücret verilmesinde veteriner hekimlerin kapsam dışı bırakılmasını eleştirdi.

İktidara “Bu haksızlığa son verin” diye seslenen veteriner hekimler, Veteriner Fakültesi son sınıf intörn öğrencilerinin de uygulamaya dahil edilmesini istedi. Siyasi parti genel başkanları ile siyasilere de çağrı yapan hekimler, sağlıklı hayvansal gıda, halk sağlığı, sağlıklı hayvan ve güçlü hayvancılık için hayvancılık ile ilgili sağlık sorunların çözümü için destek istedi.

“VETERİNER HEKİMLİK SÜREKLİ SAĞLIK ÇEMBERİNİN DIŞINA İTİLİYOR”

Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Cemil Şahin, şöyle konuştu:

*Veteriner Hekimliği mesleğini, sürekli sağlık çemberinin dışına itme tutumunuzu asla anlayamıyoruz, asla kabul etmiyoruz.

*Bizlere bir kin, bir nefret mi taşıyorsunuz? Veteriner hekimler bu ülkeye canı pahasına hizmetten başka ne yaptılar? Bu dışlama politikanızın sebebi nedir?

*Şimdi de Veteriner Hekimliği öğrencilerimize haksızlık yapıyorsunuz. Sizden, artık, mesleğimize karşı yıllardır uygulanan ötekileştirme, dışlama, görmezden gelme yaklaşımına bir son vermenizi bekliyoruz. Bu kutsal mesleğin onurlu mensuplarına ve öğrencilerine, bu haksızlık Allah'tan reva mıdır?

“KARAR DOĞRU AMA EKSİK”

Kabine’de alınan kararı doğru, ama eksik nitelendiren Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası’da (AVHO) bir yazılı bir açıklama yaptı. AVHO Açıklamasında, “Bu kararı destekliyor ancak Veteriner Fakültelerinin kapsam dışı tutulmasına anlam veremiyoruz” denilerek Veteriner Hekimlerin üvey evlat muamelesi gördüğü belirtildi.

Açıklamada ayrıca şu ifadeler kullanıldı:

*Şu bilinmelidir ki, Tıp Diş Hekimliği ve Veteriner Fakültelerinin son sınıf öğrencileri ‘intörn’, yani ön hekim sıfatı taşımaktadır.

*Bu sıfat paramedikal meslek grupları, yani sağlık çalışanı olan tüm meslek mensubu adaylarına verilmektedir.

*Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de böyledir. Bakanlar Kurulu’nca alınan kararı destekliyor, ancak eksik buluyoruz.

*Beklentimiz bu eksik kararın en kısa sürede tamamlanarak, İntörn Veteriner Hekimlerinde kapsama alınmasıdır.

“STAJYER MAAŞI DAHİ ALAMADIK”

Veteriner Fakültesi son sınıf intörn öğrencilerinden Oğuzhan Cırga, Tıpçılar ve Dişçiler gibi hekim olduklarını belirterek, kapsam dışında bırakılmalarına şu ifadelerle tepki gösterdi:

*20 gün çiftlikte staj yaptım. Kalacak yer sıkıntısından dolayı günlük 80 kilometre yol yaptım. Staj boyunca 3 defa depoyu doldurdum. 3 bin liraya yakın tuttu.

*Biz veteriner hekimler her zaman olduğu gibi bu seferde elin oğlu muamelesi gördük. Bırakın tıpçılar ya da dişçiler gibi maaş almayı, staj döneminde stajyer maaşı alamadık.

*Tıpçılar ve dişçiler hekimse, biz de hekimiz. Bizim olmadığımız yerde insan sağlığından zerre bahsedilmesi mantık çerçevesinde değil. Yetkililerin pozitif ayrımcılıktan dönüşmesi gerekenin yapılmasını talep ediyoruz.

“HAYVANLARIN SAĞLIĞI YOK MU?”

Veteriner Hekimlerin sağlık çalışanı sayılmadığını belirten Veteriner Hekim Gökçe Coşkun, “Hekim öğrencilere destek veriliyor, ama aralarında Veteriner Hekimler yok! Hayvanların sağlığı yok mu? Kapatın o zaman fakülteleri rahatlayın! Her alanda olduğu gibi sağlıkta da ötekileştirme var” dedi.

Sorunun temelinin Veteriner Hekim hastalarının “Hasta”  olarak görünmemesinden kaynaklandığını  söyleyen Alirıza Aydoğan’da “Hastanızı ‘hasta’ olarak görmüyorlar ki bizi hekim olarak görsünler. Gıda hijyeni, zoonozlar, halk sağlığı, aşı çalışmaları hakkında en ufak bir fikirleri yok. Kedi ve köpek gibi evcil hayvanların ameliyat olmasını falan bırakalım, ilaç kullanmasına şaşıran insanlar bunlar” ifadelerini dile getirdi.

[old_news_related_template title="Veteriner Hekimleri Odası: Hekimlerin dayanacak gücü kalmadı" desc="Eskişehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası (EBVHO) Başkanı Mehmet Kızılinler, veteriner hekimlerin Cumhuriyet tarihindeki en zor günlerini yaşadığını söyledi. Kızılinler,  artan maliyetlerin yanında veteriner hekimlerin tahsilatlarını zamanında ve tam olarak yapamamalarının bunda etkili olduğunu belirterek, 'Veteriner Hekimlerin veresiye defterleri gittikçe kabarmaktadır.  Veteriner hekimlerin dayanacak gücü kalmamıştır' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/08/iecrop/30d7558c-aa27-4065-88ea-9931738dc2eb_16_9_1649418123.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/veteriner-hekimleri-odasi-hekimlerin-dayanacak-gucu-kalmadi-7062332/"]

[old_news_related_template title="Veterinere cinsel saldırı davasında profesöre istenen ceza belli oldu" desc="Ankara'da veteriner Ç.B.'ye (23) cinsel saldırı olayı ile ilgili 3 sanığın tutuksuz yargılandığı davada mütalaasını açıklayan savcı, hayvan hastanesi sahibi sanık Prof. Dr. Hasan Bilgili'nin 'nitelikli cinsel saldırı' suçundan 15 yıla kadar hapsini, diğer sanıklar Serkan Korkmaz ile Dr. Hüseyin Şenyurt'un beraatlarını talep etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/01/iecrop/hasan-bilgili_16_9_1654077077.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/veterinere-cinsel-saldiri-davasinda-profesore-istenen-ceza-belli-oldu-7168524/"]