EKREM İMAMOĞLU KARARINA BİR DE BÖYLE BAKIN


Erdoğan: “Eğer aday olmak istiyor ama birilerinin şantajına, baskısına, telkinine, tehdidine maruz kalarak bunu ilan edemiyorsan da korkma.” (19 Kasım 2022)

Bahçeli: “CHP ve 6’lı masa tamamıyla yabancıların güdümündedir. Kılıçdar- oğlu adaysan çık söyle, korkma.” (18 Aralık 2022)

Uçum: “Bu karar üzerinden ‘kazanabilecek aday’ operasyonunu canlandırma çabası net görüldü. Sayın Kılıçdaroğlu’nun önünü kesme gayretlerinin artacağı anlaşılıyor.” (17 Aralık 2022)

Bugün Cumhur İttifakı üzerinden Ankara’nın koridorlarına gidelim.

Evet! Türkiye’nin gündemi seçime kadar belli oldu: İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verilen siyasi yasak kararından sonra Altılı Masa nasıl bir yol haritası belirleyecek?

Bir de işin Cumhur İttifakı cenahı var.

“Cumhur” tarafından İmamoğlu kararı üzerine yapılan açıklamaların da masaya yatırılması gerekiyor. Özellikle MHP lideri Devlet Bahçeli ile Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum’un açıklamalarının şifrelerini, “ortak noktalarını” da anlamak önemli.

SORU ŞU: “Karşı mahallede” ne oluyor?
Ne düşünüyorlar? Stratejileri ne?

İlk olarak sekiz ay öncesine gidelim.

Tarih 12 Nisan 2022... MHP lideri Bahçeli grup toplantısında kamuoyunun üzerine gitmediği, tartışmadığı tespitler yaptı:

“...Cumhurbaşkanı adayının hüviyeti üzerinde tartışmalarının körüklenmesi, o mu olsun bu mu olsun yoksa bir tavşan adayı ifşa edelim de asıl adayı geri tutalım anlayışları zillet bir senaryodur. Henüz bunlara ajansları izin vermemiş, küresel hedefleri bir adayı işaret etmemiştir.

“Tavşan aday” kamuoyunda tartışılmadı, sadece Oda TV’nin gizemli yazarı Hürrem Elmasçı yazdı o kadar.

Herkes bilir: Tavşan atletin taktiksel görevi, kazanma ihtimali olan lider yarışçıyı zorlayıp, arkadaşını birinci yapmaktır. Bunun için öyle bir koşar ki favori yarışçı arkalara düşmemek için eforunu artırmak zorunda kalır. Bu arada tavşan koşucu yarışmayı bitiremez, bırakır. Fakat kazanma ihtimali yüksek olan yarışmacı da epey yıpratılmış olur.

Bahçeli o gün grup toplantısında, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “tavşan aday” olup olmadığını kamuoyunun gündemine taşımıştı. Adayın açıklanmamasını da “ajanslar ve küresel karar vericiler karar vermediler” tespitine bağlamıştı! Bu bakış açısı aslında iktidarın ilk defa sekiz ay önce gündeme getirdiği ve “masaya” bakışlarını ortaya koyan temel metindi.

“Korkma Kılıçdaroğlu” ne demek?


Ekrem İmamoğlu hakkında verilen siyasi yasak kararı sonrası herkesin gözü kulağı Cumhurbaşkanı Erdoğan’daydı ama ilk açıklama MHP liderinden geldi. (15 Aralık 2022) Bahçeli sosyal medya hesabı üzerinden şu paylaşımlarda bulundu:

“...Mahkeme kararının hitamında, senaryosu önceden yazılmış filmin Saraçhane’de gösterime sokulması da kategorik bir operasyondur. Nitekim operasyonun hedefi CHP Genel Başkanıdır.”

Bitmedi...

Bahçeli, Mersin mitinginde de şu cümleleri kurdu: “Saraçhane tiyatrosu tutmaz. Kılıçdaroğlu’nu katakulliye getirip İmamoğlu’nu parlatma amacının Cumhurbaşkanlığı adaylığı meselesiyle ilgili olduğu kesindir. CHP ve 6’lı masa tamamıyla yabancıların güdümündedir. Kılıçdaroğlu adaysan çık söyle, korkma... (18 Aralık 2022)

Bahçeli’nin kurduğu bu cümlelere bakarsak, “masayı” yakından takip ettiği anlaşılıyor. Hatta  “tavşan aday” tanımının da altını doldurduğu izlenimi veriyor.

“Cumhur İttifakı”na yakın kalemlerin de uzun zamandır “Masa Türkiye’de kurulmadı. Adayı dış güçler ve finans çevreleri belirleyecek. Kemal Bey aday olmalı, hakkıdır” vurgusu da bugün daha anlamlı hale geldi.

Çünkü...

Henüz bunlara ajansları izin vermemiş, küresel hedefleri bir adayı işaret etmemiştir” diyen Bahçeli ve gazetecilerin Saraçhane okuması “Kılıçdaroğlu’na operasyon yapılıyor” tezinde vücut buldu!

Gözden kaçmış olabilir: “Korkma Kılıçdaroğlu” çağrısını da Bahçeli’den önce ilk kez Erdoğan yapmıştı ve o açıklama sonrası CHP liderine “birileri tarafından baskı yapılıyor” mesajı vermişti:

“... Eğer aday olmak istiyor ama birilerinin şantajına, baskısına, telkinine, tehdidine maruz kalarak bunu ilan edemiyorsan da korkma.”

Burada soru şu: “Cumhur İttifakı”na göre Kılıçdaroğlu, diğer isimler karşısında daha “yerli ve milli” olduğu için mi destekleniyor? Yoksa rakip olarak diğer isimlerden daha “zayıf” olduğu için mi? (Zayıf değerlendirmesi tartışılabilir)

Şimdi gelelim Erdoğan’dan daha açık konuşan bir isime.

Uçum: “Kazanabilecek aday” operasyonu


Uçum: “Kazanabilecek aday” operasyonu

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un, Habertürk’te yer alan açıklamasında sadece ‘kararın muhtemelen onaylanacağı” kısmı konuşuldu:

“... Öte yandan yargı süreci devam ediyor. Nihayetinde Yargıtay son sözü söyleyecektir. Yerel mahkemenin kararı yürürlükteki hukuka uygunluğu açısından bakıldığında muhtemelen onaylanır. Farklı bir karar çıksa da bu hukuken tartışılabilir.”  (17 Aralık 2022)

Oysa Uçum’un bana göre daha önemli cümlesi ve Bahçeli’yle ortaklaştığı konu şu oldu:

“... Öte yandan sanki verilen karar kesinmiş gibi sanki hemen siyasi yasak verilmiş gibi bu kararı istismar eden dış ve iç çevrelerin hangi hesaplarla hareket ettiğini de dikkate almak gerekiyor. Bu karar üzerinden ‘kazanabilecek aday’ operasyonunu canlandırma çabası net görüldü. Sayın Kılıçdaroğlu’nun önünü kesme gayretlerinin artacağı anlaşılıyor.”

Başdanışman Uçum da MHP lideri gibi düşündüğünü kamuoyuyla paylaştı. Hedefinde İYİ Parti lideri Meral Akşener olduğu da çok açıktı. Çünkü... “Kazanabilecek aday” vurgusunu yapanların İYİ Parti kurmayları ve Akşener olduğu da biliniyor. O da Bahçeli gibi “Kılıçdaroğlu’nun önünün kesildiğini” söyledi.

Anlaşılan şu: “Bu pilav daha çok su kaldırır” sanki bugünler için söylenmiş gibi. Beştepe, Kılıçdaroğlu’nun, İmamoğlu ve diğer isimlere göre yerli olduğunu düşünürken sanki ellerinde bunu somutlayacak bilgiler olduğuna dair ipuçları veriyor. Bir taraftan “CHP yabancıların güdümünde” deniyor diğer taraftan İmamoğlu’nun “küresel aday” olduğu fısıldanıyor. Bir taraftan da Kılıçdaroğlu’nun 3 Aralık vizyon açıklaması “küreselcilere hizmet” gerekçesiyle eleştiriliyor. Kafalar karışık ve altı ay daha karışacak gibi!

Bu arada unutmayalım: CHP lideri de aday olmasını istemeyenlerin kendisine karşı duvar kurduğunu yakın çevresine söylerken üç gün önce İstanbul’da şu mesajı vermişti: “Türkiye’de demokrasinin en büyük sorunlarından biri de beşli çetelerdir. Beşli çete dememe bakmayın, bunların sayıları beşten çok daha fazla.” (17 Aralık 2022)

Acaba Kılıçdaroğlu’nun adaylığını istemeyen çevrelerle ilgili anlatmadığı neler var? Erdoğan, Bahçeli ve Uçum’un bildiği CHP liderinin de vakıf olduğu bir konu mu var?