Endonezya’daki G20 Zirvesi sonrasında “G20 merkez bankaları, amaçlarına uygun şekilde fiyat istikrarını sağlamada güçlü kararlılığa sahip” şeklinde sonuç bildirgesi açıklandı. Haliyle Türkiye de imzayı bastı.

Fiyat istikrarı ile enflasyon aynı anlamlı... Yapamayacağın şeyi neden imzaladığımızı kime sormalı?

★★★

Atılan imzayı ciddiye alan var mı? Öncelikle Türkiye Merkez Bankası gerçekten bağımsız mı? Hep sarayın gölgesinde kaldı. Bir çeşit gönül Merkez Bankacılığı yaptı.

Seçime kadar asıl hedef büyüme odaklı... Enflasyon ile mücadelenin yapıldığı tek alan döviz fiyatları... “Artmazsa fiyatlar yükselmez” mottoları... Ya sonrası?

★★★

Reuters’ın haberine göre yaklaşık 100 milyar dolar satılmış müdahale etmek adına...

Nitekim kitap bize ne diyor? Sermaye hareketlerinin serbest olduğu bir ekonomide hem kur hem de faiz uzun süre beraber kontrol edilemez. Birini seçmeniz gerekiyor.

★★★

Faizi kontrol ediyorlar mı? Evet! Üzerine basa basa çok net bir biçimde söylüyorlar. Daha da düşürecekleri aşikâr...

Doları kontrol ediyorlar mı? Evet! İlkokul yıllarındayken, şimdilik bunu kullanayım sonradan daha iyisini bulurum diye icat ettiğiniz imzayı hala kullanmanız gibi ekonomide 80’li yıllar geri geldi. O yıllarda kullanılana benzer bir enstrümanla dolar artışına müdahale edildi.

İyi güzel de diyet yaparken baklava sipariş etmek gibi bizimkisi... Halen yüklü miktarda para basılıyor ve daha fazlası basılacak. Enflasyon nasıl durdurulacak?

Her ülkenin para basma limiti vardır. Kiminin çok fazla kiminin bizim gibi çok azdır... Bu durum ülke ekonomisinin nasıl yönetildiğine bağlıdır... Para basarak zenginlik elde edilseydi, herhalde her devlet devamlı matbaasını çalıştırırdı.

★★★

Para, miktarı sınırlı olduğu için değerlidir... Fazlası fakirliğin tek yönlü biletidir! Zira para basmak sigara gibidir... Bir başladın mı bağımlılığa kadar gidebilir... İlk başlarda keyif alırsın, sonrasında yavaş yavaş ekonominin nefesi kesilir...

Biz keyif alma dönemini geçtik. Nitekim dozu artırıp rahatlama etkisini uzatmaya çalışıyorlar. Seçime kadar.

★★★

Ona müjde, buna müjde haberlerinin gazına gelip, sağa sola hava atarken hesap devamlı ülkeye kilitleniyor. Koca 2023 böyle geçmez. Her müjdeye inanırsak ortada yönetilecek bir ekonomi kalmayacak.

Türkiye için gerçek tehlike ekonominin düzelmediğine inansalar hiç değilse tedbir almaya çalışırlar. İyiye gittiğini zannediyorlarsa neyin tedbirini alacaklar? Karanlığa doğru bir adım daha atacaklar. Galiba herkes başının çaresine bakacak.