Nijerya'nın başkenti Abuja'da Nijer'deki darbe gündemiyle düzenlenen Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Zirvesi sona erdi.

Zirvede alınan karar göre, ECOWAS, Nijer'de "anayasal düzenin tesisi için" üye ülkelerin savunma bakanlarına, ihtiyat kuvvetlerini hazır hale getirme ve konuşlandırma talimatı verdi.

İhtiyat kuvvetlerinin tam olarak nerede konuşlandırılacağı bilgisi ise paylaşılmadı.

BM'DEN AÇIKLAMA

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Haq, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum ve ailesinin elektriksiz, susuz, yiyeceksiz ve ilaçsız yaşadıklarına dair son raporlardan haberdar olduklarını belirten Haq, "Genel Sekreter'in (Antonio Guterres) Bazum ve ailesinin içinde bulunduğu içler acısı yaşam koşullarından çok endişeli olduğunu söyleyebilirim." ifadesini kullandı.

Nijer Cumhurbaşkanı ve ailesinin Cumhurbaşkanlığı Muhafızları tarafından keyfi olarak alıkonulduğunu söyleyen Haq, Guterres'in, "Bazum'un derhal, koşulsuz olarak serbest bırakılması ve görevine iade edilmesi" çağrısını yineledi.

6 BİNDEN FAZLA KİŞİ GÖREV ALABİLİR

2003'te Fildişi Sahili ve Liberya, 2012'de Gine Bissau ve 2013'te Mali'ye barış gücü olarak giren ve istikrarı sağlamaya çalışan ECOWAS'ın ihtiyat kuvvetleri, kriz zamanlarında üye ülkelerin gönderdiği askerlerden oluşuyor.

ECOWAS kuvvetlerinin herhangi bir ülkeye müdahalede bulunabilmesi için ortak karar alması ya da Afrika Birliğince görevlendirilmesi gerekiyor.

Hazır kuvveti bulunmayan ECOWAS, yaklaşık 2 bin 750 kişilik "görev kuvveti" ve 3 bin 750 kişilik "ana kuvveti" üye ülkelerden toplayabiliyor.

Sivil, polis ve askerlerden oluşan İhtiyat Kuvvetlerinin Mali, Nijerya ve Gana'da eğitim merkezleri bulunuyor. (AA)