Artan hayat pahalılığı ve yaşanan ekonomik krizden en çok etkilenen kesimlerin başında yer alan emekliler, maaşlarının artırılmasını ve bayram ikramiyelerinin asgari ücret seviyesine çıkartılmasını talep ediyor.

Tüm Emekliler Sendikası üyeleri Eskişehir Tepebaşı ilçesi İsmet İnönü Caddesi üzerinde yaptıkları eylemle sıkıntılarını dile getirdi.

Eyleme katılan emekliler, 'İnsanca yaşamak hakkımız, alacağız' yazılı pankart ve 'Dilenci değil emekliyiz', 'Toplu sözleşme yapma hakkımız', 'Yüzdelik artış değil insanca yaşanacak ücret hakkımız', 'Sefalete teslim olmayacağız', 'En düşük emekli maaşı net 15 bin olsun' yazılı dövizler açarak, 'Dilenci değil, emekliyiz', 'İnsanca yaşamak istiyoruz', 'Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz' şeklinde sloganlar attı.

Tüm Emekliler Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Nalan Karagöz, emeklilere ödenen 2 bin liralık bayram ikramiyesinin asgari ücret seviyesine çıkartılması gerektiğini söyledi.

'YAŞAM MALİYETİ ÇOK YÜKSEK'


Tüm Emekliler Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Nalan Karagöz, emeklilerin geçim zorluğu içinde olduklarını belirterek, "Bu maaşlarla, bu bayram ikramiyesi ile ne insana yakışır yaşayabiliyoruz, ne de geleneklerimizi yaşayabiliyoruz" dedi.

Karagöz, şöyle devam etti:

"TÜİK ise emeklilerin, emekçilerin gelirlerini baskılamak için aklı başında hiç kimse tarafından kabul edilemeyecek enflasyon oranları açıklaya dursun; sahada, hayatın akışında yaşam maliyeti çok yüksektir. Gerçekleri gizleyerek, algı yönetimiyle emeklileri daha ne kadar oyalayabileceğinizi sanıyorsunuz."

'SEÇİMDEN ÖNCE BOL VAAT, ŞİMDİ SUSKUNLUK'


Açıklanan yüzde 39,59 enflasyonun hiç inandırıcı olmadığını vurgulayan Karagöz, "2023'ün 5 aylık enflasyon açıklamaları yüzde 15,26 olduğunu ifade etmek, bizlerle alay etmektir" dedi.

"Sadece haziran ayı enflasyonu dövize, mal ve hizmetlere gelen zamlar dikkate alındığında 5 aylık enflasyondan çok daha yüksek. Bütün bunlar ortadayken emeklilerin bayram ikramiyesinde herhangi bir artış yapılmamıştır, emekli yok sayılmıştır" diyen Karagöz, şöyle dedi:

"Oysa taleplerimizi iktidarında duyduğu gibi kamuoyuyla paylaşmıştık. Emeklilere yılda 4 kez en az asgari ücret düzeyinde ek ödeme yapılsın talebimizi hatırlatmak istiyoruz.

"4 kişilik bir ailenin bir akşam yemeği bile yiyemeyeceği bir miktarı ikramiye diye ödemek, biz emekliler açısından utanç verici, onur kırıcı hale gelmiştir. İşsizlerden sonra toplumun en yoksul katmanı haline dönüştürdüğünüz emeklilerin bayram ikramiyesini asgari ücret düzeyine çıkarın ve acil olarak fark ödeyin. Seçimlerden önce bol bol vaatlerde bulundunuz, şimdi neden sustunuz?"

'İKRAMİYELERİ YENİDEN HESAPLAYIN, FARKI ÖDEYİN'


Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılarak turizmcilerin düşünüldüğünün iddia edildiğini ve emekli maaşları ile emeklilerin tatile çıkmasının zaten mümkün olmadığını ifade eden Nalan Karagöz, "Hiç değilse 15 milyon 600 bin emekliyi çocukları ve torunlarına mahcup etmeyin. İktidara sesleniyoruz: Ge çi ne mi yo ruz. Bayramda nefes almak istiyoruz" dedi.

"Bayram ikramiyelerimizi asgari ücret düzeyinde hesaplayın farkını yeniden ödeyin" çağrısında da bulunan Karagöz, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

"Ayrıca dul, yetim ve eşinden, ebeveyninden dolayı maaş alanların bayram ikramiyelerinden kesinti yapmayın. Sandık emeklisi arkadaşlarımıza da bayram ikramiyesi ödenmelidir. Bu konuda tez zamanda çözüm bekliyoruz. Duysunlar diye bir kez daha haykırıyoruz. Emekliye bayram ikramiyesi diye ödenen tutar asgari ücret düzeyine çıkarılsın ve yılda 4 kez ödensin."