Diyarbakır’ın Hazro ilçesine Kanipüşkül mezrasında teröristlerin evlere gelerek erzak ve günlük ihtiyaçlarını karşıladıklarına dair alınan istihbarı bilgiler üzerine iki mezraya operasyon düzenlendi.

Bir evde gizlenen teröristlerin açtığı ateşte 6 güvenlik görevlisi yaralandı, Erhan Çolak adlı terörist ölü ele geçirilirken, bir terörist yaralı kaçtı.

Teröristlerin barındığı eve düzenlenen baskında ev sahibi Mehmet Musur Kırboğa, çocukları Ozan, Leyla, Fettah, Medya ile akrabaları Nimet Kırboğa yakalanıp haklarında dava açıldı.



“MAĞDURKEN BİR DE SANIK OLDUM”

Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan sanık Mehmet Musur Kırboğa suçlamaları kabul etmeyerek, şöyle konuştu:

-Mağdurken bir de sanık oldum. Ben teröristleri geçmiş yıllarda karakola şikâyet ettim, ama bize ‘Çözüm süreci var bir şey yapamayız’ dediler.

-Olay günü silah sesleri gelince hayvanlar korkup tel örgüden atladı, ben askerlerin önünü kesmesi için hayvanları ahırdan salmadım.

-101 koyunum, 9 ineğim, 15 bin lira param gitti, kim aldı bilmiyorum, suçsuzum.

Oğlu Ozan ise askerlerle çatışmaya girip sonra da üzerindeki elbiseleri sobada yaktığı iddiasını reddederek, “Biz uyuyorduk, operasyon olunca evden çıkmadık. Askerler evin altını üstüne getirdi, 7 yıldır tutukluyum, çobanlık yapıyorum babama destek oluyordum. Tahliyemi istiyorum” dedi. Diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmedi.



TERÖRİSTLERE CANLI KALKAN OLUP KOYUNLARI SALDILAR

Duruşmada dinlenen mağdur 6 asker ifadelerinde şunları söyledi:

-JÖH timi olarak köye gittik, ateş karşıdan geldi. Bir teröristin öldüğünü ve düştüğünü gördük, diğeri kaçırıldı.

-Çatışma başlayınca ahırın kapısını açarak koyunları üzerimize doğru sürüp engel olmaya çalıştılar.

-Geceyi eve yakın noktada geçirdik, hava aydınlanınca ev araması için giderken evdeki bayanlardan biri tepeye çıkıp bizi görür görmez içeri girdi, ardından iki terörist evden çıktı. Bize doğru ateş açınca biri öldürüldü. Bizim eve yaklaştığımızı kadınlar fark etti.



BACADAKİ DUMAN

*Bağrışmaya başladılar. Bir nevi evdeki teröristlere haber verdiler. Sanık Fettah kaçarken üzerindeki 4 şarjör ve el bombalarının olduğu palaskayı düşürdü.

-Sonra eve girdi. Biz henüz eve girmeden evin bacasından sobanın çok güçlü şekilde yakıldığını gördük. Evdeki örgütsel malzemeleri imha ediyorlardı. Çok ciddi bir çatışmaydı.

-Üzerimize hayvanları sürüp sonra teröristleri korumak için canlı kalkan oldular. Ölen teröristin cenazesinin elimize geçmesini istemiyorlardı.

-Sanıklardan Ozan teröristlerin giydiği Mekap ayakkabı ve terörist kıyafetiyle ateş açtı, sonra da bu kıyafetleri sobada yaktı. Çatışma 1 saat sürdü. Helikopter iniş yaparak teröristin cesedini aldı.

BARUT ARTIĞI BULUNAN ELBİSELERİ YAKARAK DELİLLERİ GİZLEDİ

Mahkeme, sanıkların bulunduğu eve 600 metre mesafeden güvenlik güçlerine roketatarlı ve ağır silahlarla saldırı düzenlendiğini, 6 güvenlik görevlisinin yaralandığını ve 1 teröristin ölü ele geçirildiğini belirtti.

Evdeki aramada 1 Kalaşnikof, 1 adet ABD yapımı HSA-15 2 uzun namlulu tüfek, 1’i Glock 2 tabanca ve 3 el bombası ile mühimmatlar bulunduğunu ifade etti.

Evde ele geçen dijital materyallerin çözümünde sanık Ozan ve Mizgin Kırboğa’nın terörist kıyafetli ellerinde uzun namlulu silahlarla çekilmiş fotoğraflarının ele geçirildiğini ifade eden mahkeme, teröristlerin çatışmadan önce eve gelerek yemek yedikleri, olayı duyan güvenlik güçlerine karşı saldırıda bulunduklarını kaydetti.

Mahkeme, çatışmadan sonra eve giren güvenlik güçlerinin evdeki sobanın harlı bir şekilde yandığını gördükleri, ev sahibi Mehmet Musur Kırboğa’nın ise sobayı köye gelen askerlerle çay içmek için yaktığı ifadesinin gerçekle uyumlu olmadığını, teröristlerden askeri eğitim alan oğlu Ozan Kırboğa’nın güvenlik güçleriyle çatışmaya girdiğini, ardından elbiselerinde atış ve barut artığı çıkacağı endişesiyle üzerinden çıkardığı elbiseleri sobada yaktığına dikkat çekti.

ZAMAN KAZANMAK İÇİN HAYVANLARI SALDILAR

Mahkeme, ev sahibi Mehmet Musur Kırboğa’nın 5 haneli mezradaki evinin ormanlık alanda bulunduğu için teröristlerce lojistik amaçla kullanıldığını kaydetti.

Dağdan köye inen teröristlerin sanığa güvendikleri için evinde güvenlik güçlerine karşı patlayıcı madde imalatı bile yaptıkları, ev ve eklentilerinde teröristlere ait silah ve mühimmatları gizlediği bildirildi.

Sanığın ve 4 çocuğunun terör örgütünün hiyerarşisi içinde yer alıp olay günü köye baskına gelen jandarma timlerini engellemek ve evdeki teröristlerin kaçmalarını sağlamak, öldürülen teröristin cenazesini bulunduğu yerden kaçırmak için ahırın kapısını açarak hayvanları güvenlik güçlerinin üzerine doğru hareket ettirip zaman kazanmaya çalıştıkları ifade edildi.

Ölen terörist ile evin arasında 600 metrelik mesafede de dikkate alındığında köye gelen iki teröristin de geceyi Kırboğa ailesine ait evde geçirdikleri bildirildi.



EVLERİNİ TERÖRİSTLERE TAHSİS ETMİŞLER

Sanık Leyla’nın kaçan teröristlere müdahale eden güvenlik güçlerine, “Ateş etmeyin şerefsizler” diye bağırdığı, eve girildiğinde odadaki sobanın da yanık olduğu, ev sahibi Mehmet Musur Kırboğa’nın askerlere “Sizinle çay içmek için sobayı yaktım” şeklinde kendini savunarak evde terörist barındırdığını gizlediği kaydedildi.

Mehmet Musur Kırboğa ve çocuklarının kaldıkları evi teröristlerin kullanımına tahsis ettikleri, barınma, yemek, dinlenme, televizyon izleme, çamaşır yıkama, bomba imal etme, yaralı tedavisi, temizlik gibi temel ihtiyaçları karşıladıkları, teröristlerin getirdiği silah ve mühimmatları gizledikleri belirtildi. Ailenin teröristleri koruma amacıyla canlı kalkan olup güvenlik güçlerinin operasyonunu engellemeye çalıştıkları vurgulandı.

TÜMÜNE CEZA YAĞDI

Sanık Medya Kırboğa’nın her iki elinden alınan svap örneklerinde atış artıklarının tespit edildiği, nüfus kaydına göre aile ile bir bağı olmadığı, ancak DNA testinde Mehmet Musur Kırboğa’nın kızı olduğunun tespit edildiği ve örgüt üyesi olup zaman zaman ailesinin evine geldiği kaydedildi.

Mahkeme, baba Mehmet Musur Kırboğa’yı terör örgütü üyesi olmak, silah ve patlayıcı madde bulundurmak suçlarından 23 yıl 20 gün hapisle cezalandırdı.

Oğul Fettah Kırboğa 14 yıl, kızları Leyla Kırboğa 6 yıl 8 ay, ailenin nüfus kaydından görünmeyen Medya Kırboğa 13 yıl 9 ay, evde bulunan akraba Nimet Kırbağa 6 yıl 3 ay hapisle cezalandırıldı.

Davanın tek tutuklu sanığı Ozan Kırboğa ise askerlerle çatışmaya girip ardından barut artığı çıkan elbiselerini sobada yaktığı için “Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırdı.

Sanık ayrıca “Kişiyi yerine getirdiği kamu görevinden dolayı öldürmeye teşebbüs” suçundan 10 yıl 10 ay, kalaşnikof silah bulundurmaktan 8 yıl 9 ay, el bombası bulundurduğu için tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurmaktan 5 yıl 6 ay 20 gün hapisle cezalandırıldı.

KARARLA BİRLİKTE TUTUKLANDILAR

Mahkeme, baba Mehmet Musur ile oğlu Fettah ve kızı Medya hakkında hükümle birlikte tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkardı.