Erdoğan’ın, “Uluslararası rezerv birikimini artırmak için rasyonel politikaları hayata geçiriyoruz” demesi “Daha önce akıl neredeydi?” sorusunu beraberinde getirdi.

Nitekim rasyonel, aklın kurallarına uygun olan, mantık çerçevelerine girmeye müsait anlamında değil mi? Nasıl güveneceğiz ki?

Seçimlerin yapıldığı mayıs ayında cari açık 8 milyar dolarda... Açık 2023’ün ilk 5 ayında 38 milyar dolar, yıllık 60 milyar dolar... Bunlar nasıl paralar? Nerede o rasyonel politikalar?

Mehmet Şimşek açıkladı: “Rezerv 30 Haziran’da 108.6 milyar dolar seviyesine çıkmıştır.” Güzel bir gelişme ancak ufak bir detayı atladı; brüt rezerv!

★★★

Net rezerv eksi 48 milyar dolarda... Turizmden gelen paralar nispeten şifa oluyor yaraya ama ya sezon kapanıp uçağa gidince Helga...

Bu durumda ne kadar daha lazım bize? Swap denilen para değişimleri için 60 milyar dolarcık... Kur korumalı hesabını kapatmak için 130 milyar dolarcık... Bir yıldan kısa vadeli borçlar için de 200 milyar dolarcık...

★★★

Az daha unutuyordum... Rusya’ya da ertelenen doğalgaz ödemesi var 20 milyar dolarcık... Yap-İşlet-Devret projelerinin dövize endeksli borç ödemeleri... Ne kadar? Bilinmiyor ama tahminler 150 milyar dolarcık...

Sahi neden bilinmiyor onlar? Neden şeffaf bir biçimde açıklamıyorlar? Yapamazlar! Öylesine büyük paraların altına imza attılar ki insan içine çıkamazlar.

★★★

Şeffaflık mı dedim ben? Hah işte bu terim gerçek yabancı yatırımcıların olmazsa olmazı... Biz bilmiyoruz nereye harcıyorlar paramızı, gidip de onlara açıklarlar mı?

Her şey tutarsız, bulanık, sisli olarak açıklanınca hesap yapmak mümkün olmuyor. Bu durumda sadece tek adamların karar verdiği Araplardan gelir para... O da olmaz bedava...

★★★

Denilen o ki, bir pazarlık yaptılar. O para istenilen seviyeden ülkeye girmesi için kuru yukarı çıkardılar. Peki 26 lira onları kesecek mi?

Nitekim Suudi Arabistan Finans Bakanı Muhammed Al Jadaan tarafından yapılan açıklamada Türkiye, Pakistan, Mısır gibi “savunmasız” ülkeleri desteklemeye devam edeceklerini söylemişti. Bizim para işi o kapsama girdi mi?

★★★

Aslında bu açıklama dışarıdan bakınca nasıl göründüğümüzün basit ifadesi... Üç kuruş para verip rezil ediyorlar el aleme... Yönetim zafiyeti nedeniyle utanıyoruz ülkece... Ağırlarına da gitmiyor. Galiba Türkiye hak ediyor!

Beklenti 20-25 milyar dolar yollanacağı yönünde... Babamızın hayrına olmadığına göre karşılığında neler verilecek kendilerine?

Bugün para verirler daha fazlasına ihtiyacın olunca emir verirler. Gidip de adamlara kızmanın fazla bir anlamı da yok. Ekonomiyi bu hale getiren kimler?

Haliyle bizim Osmanlıcılık işi de yattı tabii... Araplar pek sevmiyorlar o dönemi... Şimdi hatırlatmanın ne zamanı ne de yeri... Yerel seçimler yaklaştığında tekrar anlatırlar aynı hikayeyi...