Haber bana enteresan geldi. Amerikan yatırım bankası JP Morgan, Türkiye’nin 2023 yılındaki büyüme beklentisini faiz kararı sonrasında yüzde 3.2’den, yüzde 4’e revize etti.

Sizce olumlu bir haber mi? Değil! Enflasyon çok yüksekken büyüme isteği kabartma tozu etkisi yaratabilir. Hele Türkiye’de kesin yaratır. Hoş değil!

★★★

Peki, JP Morgan nasıl böyle bir analize gitti? Merkez Bankası’nın faizleri sıkılgan bir tavırla sadece 250 baz puan yükseltip yüzde 17.50’ye çıkarması durumu ayna gibi gösterdi.

Para Politikası Kurulu’nun üyelerinin aynı kalması eski nas eski hamamın devamı niteliğinde bir görüntü sergiledi. Değişen ne? Şahap ismi yerine Gaye’nin gelmesi sadece...

★★★

Nitekim faiz artışları enflasyonun çok altında kalacak ve vatandaş yine elindeki parayı ne yapacağını şaşıracak... Tüketim körüklenecek... Al sana büyüme...

Enflasyon, Türk Lirası’nın erimesi demek... Yani yönetime kim gelirse gelsin, ne kadar borç alınırsa alınsın birilerinin iddia ettiği gibi Türk Lirası değer falan kazamayacak.

★★★

Hiçbir analist doğru dürüst yorumlayamıyor faizleri... Yaptıkları sadece durum analizi... Gayet normal... Rasyonel olmayan ve bir mantığa dayanmayan faiz oranlarını nasıl yorumlayabilirsiniz ki?

Mesela neden 250 baz puan artırıldı? Faizlerin yüzde 17.50’ye çıkartılmasındaki sebep neydi? Neden yüzde 17 veya yüzde 18 değil de yüzde 17.50? Belli ki canları öyle istedi.

★★★

Bir de diğer açıdan bakalım... Eylül 2021’de faiz seviyesi yüzde 18’de ve dolar fiyatı 8.50’deyken başlayan inatlaşmaya baktığımızda... Tam 22 ay sonra politika faizi tekrar 17.50’de ve dolar 27 seviyesinde... Coşmuş bir enflasyon, fakirleşmiş bir Türkiye...

Arada dolar artışını durdurmak için devreye sokulan Kur Korumalı Mevduat bombası... Zararı 500 milyar lira civarı... Oturup biz bu haltı neden yedik, diye düşünürler mi sizce?

★★★

Bir kere faiz ve kur ile mücadele edilmez! Bunlar problem değildir, belirtidir. Ekonomiyi nasıl yönetiyorsan ona göre dengelenir. Kısaca yediğin hurmaların tırmalamasıdır. Ekonominin aynasıdır.

Döviz rezervleri sıkıntılı olan yatırım çekmesi tek adam rejimleri dışında mümkün görünmeyen tüketime ve ithalata dayalı bir büyüme modeline sırtını dayamış bir ekonomide böylesine zayıf bir para politikası ülkeyi ne kadar taşır ki?

★★★

Sen milyarlarca doları tatlı tatlı ye, bitir. Yenisi gelmeyince de “suç bende değil” deyip aradan çekil. O zaman kim bu gözlerindeki yabancı?

Dışarıdan borç bulabilir miyiz, diye bakıyoruz, Arapların ayağına gidip para dileniyoruz. Hacı, halimiz çok acı!