AZ zamanda köşeyi dönme rüyasının cümbüşü boldur. Fakat sonu; kalıcı bir uygarlık ve zenginlik yaratamaz. Çok değil 20 yıl önce de “Faizsiz Bankacılık ve Helal Gıda Sertifikası” yoluyla malı götüreceğimiz, köşeyi hızla döneceğimiz anlatılmıştı.

Dindaşımız Araplar!

Bol paraları var.

Parayı; New York, Londra, Frankfurt, Singapur, Hong-Kong’a götürüyorlar.

Biz “Faizsiz bankacılığı kurarsak” Türkiye’yi fon toplama ve fon kullandırma merkezi yaparız. Din kardeşlerimizin petrol parası bize akar köşeyi döner, malı biz götürmüş oluruz. Bunun yanına bir de “Helal Akreditasyon Kurumu’nu (HAK)” dikersek; Dünya’nın her bir yanında yaşayan 1.8 milyar Müslüman kardeşimizin tercih ettiği 3.9 trilyon dolar büyüklüğündeki “helal mal ve hizmet pazarından” en büyük payı biz alırız, köşeyi dört defa döner malı on dört defa götürürüz!

Ne tatlı hayaldi!

★★★

Devlet kaynakları, teşvikleri, kayırmaları boca edildi faizsiz bankalar kuruluverdi. Birinin adı 15 temmuz kanlı darbe girişimine karıştı kapatıldı. Biri iflas etti kapandı. Kalanlar da şu anda Türkiye’nin yaşadığı: “1 dolar= 20 TL derin krizine” merhem olamadı!

Helal Gıda hayali!

Onun da durumu bir kara delik olarak kalmaya dönüştü. 5 yıl önce 2018’de kuruldu. Halktan toplanan vergilerden aktarılan parayla Ankara’da saray benzeri 1071 metrekarelik bir lüks bina yapıldı. Ballı maaşlarla 5 yönetim kurulu üyesi atandı. Hepsi partili. 4 daire başkanı da atandı. Onlar da partili. 52 personel “mülakatla” alındı. Bütçesi her yıl artırıldı, 10.000.000 (10 milyon) liraya dayandı. 2022 yılı başına kadar toplam harcaması 35.000.000 (35 milyon) TL’yi geçti. Bugüne kadar yerli ve yabancı sadece 30 firmadan başvuru alabildi ve vere vere sadece 8 sertifika verdi.

4 yılda!

35 milyon TL savurduk.

Elde var:

8 sertifika!

Meclis’te muhalefet partisi milletvekilleri, “Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) bu haliyle ‘haram ve günaha dönüştü’ diyen acılı konuşmalar yaptılar.

★★★

Finans Merkezi!

Aynı hayal.

Malı götürme.

Köşeyi dönme!

Finans Merkezi’nin açılışında Cumhurbaşkanı, “15 yılda 250 milyar dolar gelir sağlayacak” müjdesini verdi. Türkiye finans alanında üst lige çıkacak dedi. Finans dünyasının yerli ve yabancı tüm paydaşları 3 kıta; Asya, Avrupa, Afrika’yı birleştiren nokta İstanbul’da bizim Finans Merkezi’mizde buluşacaklar.

Nasıl olacak?

Avrupa’nın en yüksek gökdelen binasını diktik. 3.4 milyon metrekare alanda pahalı lüks ofis katları, büyük cami, beş yıldızlı lüks otel, büyük konferans salonu, büyük alış veriş merkezi yaptık. 4 milyar TL’ye bitecekti, 65 milyar TL’ye mal oldu.

Tamam da!

Finans merkezi ne?

Bilgisayar ekranı.

Sanal bir ortam.

Kısa zamanda alıp satmayı kazançlı hale getirme becerisini edinmiş finansçıların oturdukları yerden ulaşabildikleri ve ekranla alıp satış yaptığı zincirleme etkileşim ağı.

★★★

Bu kadar bina yapmaya ne gerek vardı? Finansçılar, üç kıtanın birleştiği bir yer bulalım da oraya gidelim demiş olsalardı Londra, New York, Frankfurt, Singapur, Hong-Kong; hiçbiri kıtayı diğer kıtaya bağlamıyor. Binanın lüksü, şatafatı, pahalısı ile finans merkezi olunsaydı; 100 yıl öncesinden beri İstanbul’da Galata Kulesi’ne bitişik Bankalar Caddesi vardı ve 25 yıldan beri de İş bankası, Yapı Kredi, Akbank’ın çifte kulelerinin yükseldiği, lüks alışveriş merkezlerinin bulunduğu Büyükdere Caddesi orada duruyor. İstanbul’da bu yüksek binaların olduğu yerler finans merkezine dönüşemedi. Demek ki eksik olan bir şey var. Siz 65 milyar harcayıp bina diktiniz diye “Ah şekerim bak… Üç kıtanın birleştiği noktaya lüks ve pahalı bina yapmışlar, beş yıldızlı oteli ile AVM’si de var… Hadi dolarları bavula koyup oraya gidelim” mi diyecekler?

Helal Gıda!

Kara delik oldu!

Finans Merkezi!

Ak delik olmasın!;

Neler gördük... Neler yaşadık... Neler duyduk... UNUTMA!

İSTANBUL Levent’ de Büyükdere Caddesi, eskiden ilaç fabrikalarının bulunduğu bölgeydi. Burayı büyük banka sahipleri satın aldı. Yüksek cam kuleler dikip, merkezlerini taşıdılar. Merkez Bankası da bir ilaç şirketinin arsasını iyi bir paraya satın aldı. Ankara’dan taşınacaktı. Bu arsaya bina projesi yaptı. Ancak sonradan iktidar İstanbul’un Ümraniye ilçesinde “İstanbul Finans Merkezi Projesi” geliştirdi. Merkez Bankası’na da Ümraniye’ye gitme emri çıkarıldı. Levent’ deki 18.000 metrekare arazisi için imar durumu “Merkezi İş Alanı” olmaktan çıkartılıp, müftülüğün başvurusuyla “Dini Tesis Alanına” dönüştürüldü. Üzerinde de 100 bin kişilik cami yükseldi. Hemen 100-150 metre ilerisinde de başka büyük bir cami zaten var.