Yeni bir araştırmanın sonuçları yayınlandı. Buna göre “arıların da şempanzeler gibi kültürel aktarım yeteneğine sahip oldukları” anlaşıldı.

Arılar taklit edebiliyor.

Taklitle öğreniyorlar.

Ve sorun çözüyorlar.

Araştırmacılar, deney için “iki tuzak” hazırlamışlar. Arı bu iki tuzağı aşarak içinde şekerli su olan kavanoza” ulaşmayı öğrenebiliyor mu ve öğrenmenin sonunda kendi yaradılışına uygun bir “çözüm kültürü” oluşturabiliyor mu? Bunu incelemişler.

Birinci tuzakta:

Arı ipliği çekiyor.

Kapağı açıyor.

Şekerli suya ulaşıyor.

İkinci tuzakta:

İpi ısırıyor.

Kapağı aralıyor.

Şekeli su onun.

★★★

Arıların “şekerli su kavanozunun kapağına bağlı ipi ısırarak ya da çekerek kapağı açmasını öğrenmesi gibi bizde de seçim sonrası “iki yüzlülük kavanozunun kapağı” alkışlayarak, sırt sıvazlayarak, gömlek değiştirerek; 85 milyonu bağrımıza basacağız, rasyonele (aklı rehber edinmeye) döneceğiz, Türkiye 100 yılını nakış gibi işleyeceğiz diyerek açıldı.

İki yüzlülük şaha kalktı.

Zihniyet değişecek.

Artık rasyoneliz, biz!

Rasyonel olacağız!

Yani akıl, rehber olacak. İyi kötü arasındaki fark ayırt edilecek. Sebep sonuç ilişkisine inanılacak. Geçmiş 20 yılda; matematik, fizik, kimya, biyoloji bir yana iman ve irade bile akli sebeplere dayandırılmadı. Nasıl olacaksa; şimdi her şeyi akli sebeplerle yerli yerine oturtacaklar.

Çocuk gibi...

Kabahat işledi.

Şimdi aniden akıllandı!

★★★

Daha dün Dünyaya alternatif model getiriyoruz” diye meydan okuyorlardı, bugün dünya tefecileri ile Londra para babalarına şirin görünmek için “Biz Türkiye’yi yeni dünya düzeni içindeki yerine taşıyacağız” sözü veren Mehmet Şimşek’i bakan yaptılar. Türkiye’yi dünya düzeninden koparan eski bakanı da “oh çekerek” ışıltı biriktirmeye yolladılar.

İki yüzlülük patladı!

IMF’ci diyorlardı.

Tefecilerin adamı.

Dolandırıcı...

Unuttular.

“Bakanımızsın” dediler. O da “rasyonel olalım artık” diye öğüt verdi ve anında “rasyonel yani aklı rehber yapan” oldular. Sanki Türkiye’yi bugün içinde kıvrandığı adaletsizlik, yolsuzluk, ekonomide perişanlık, yüksek enflasyon, yüksek döviz darboğazı, uçuruma dönüşen cari açık noktasına başkaları getirmiş gibi yeni bir yüzle “Biz şimdi akıllı politikalara döneceğiz” diyorlar.

★★★

60 gün sürdü.

Bütün seçim kampanyasını “PKK’nın Türkiye’yi bölecek güçte ve muhalefetin onunla iş birliği içinde olduğunu” anlatmak üzerine kurdular.

Kanlı teröristler.

Vatan bölücüleri.

Karayılan dostları.

Sayıp döktüler.

Terör örgütü Türkiye’de muhalefetle iş birliği yaparak seçim sonucunu etkileyebilecek güçteyse siz 21 yıldır neyi eksik ve akıl dışı yaptınız diye soran olmadı. Seçim kazanılınca; görevlerinin en başında terörü bitirip sıfırlamak olan kilit kurumlardan MİT Başkanı’nı Dışişleri Bakanı yaptılar. MİT Başkanı için çok başarılı, bakanlığı hak etti diye yazı yazıyorlar.

İki yüzlülük şahlandı.

★★★

ABD Irak’a saldırdı.

Bedelini biz ödedik.

Afganistan ile savaştı.

Bedelini biz ödedik.

Afganistan’dan çekildi.

Bedelini biz ödedik.

Suriye’de iç savaş.

Bedelini biz ödedik.

Libya’da iç çatışma.

Bedelini biz ödedik.

İran’a ambargo.

Bedelini biz ödedik.

ABD hâlâ Suriye’de terör örgütü PKK’yı doğrudan ve dolaylı destekliyor. Aynı ABD, Türkiye’den “biz ikimiz NATO üyesi müttefik ülkeleriz” diye kendi koyduğu bütün kurallara uymamızı bekliyor. Rusya’dan S-400 alındı diye yaptırımlar uyguluyor. Ve Fetullah Gülen’i de vermiyor.

Şimdi!

Rasyonel olacağız!

Fetullah’ı getiremedik fakat müthiş başarılı kızımızı ABD’den getirip Merkez Bankası Başkanı yapınca Türkiye dünya küresel sistemi içinde hak ettiği yeri rasyonel biçimde alacak!

★★★

İki yüzlülük sel oldu!

İşte aynı kentlerin aynı ilçelerinde yağmur beklenenden fazla yağınca yine sel suları bendini aştı. Amasya, Samsun, Kastamonu, Sinop’ta sağanak yağış dereleri taşırdı; 2 ölü 1 kayıp. Dere yatağı, rasyonel olmayan (akıl dışı) oy avcılığı sonunda imara açıldığı için bu ölümleri ve yıkımları yaşıyoruz. Dere yatağını imara açmak iki yüzlülük.

Yani rasyonel değil.

Dağ değişir.

Taş değişir.

Bakan değişir.

İki yüzlülük başa bela!