CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medyayı etkili bir biçimde kullanıyor, geniş kitlelere, özellikle de gençlere mesajlarını ulaştırıyor. Her fırsatta soygunların hesabının yasalar önünde sorulacağını, yurtdışına kaçırıldığını öne sürdüğü paraların getirilip halk için kullanılacağını açıklıyor. Geçmiş dönemdeki yolsuzlukları yargıya intikal ettireceklerini anlatıyor.

Bu seçimin sonuçlarının da öncekilerden farklı olacağına ilişkin genel bir kanaat var. Konuştuğumuz değişik kesimlerin temsilcileri de Kılıçdaroğlu’na kendi alanlarıyla ilgili sorular yöneltiyor, Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde bunları nasıl çözeceğinin de cevaplarını bekliyor.

NELER SORDULAR?

Önemli bazı kuruluşların yöneticilerine  “Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na ne sormak istersiniz?” dedim. İlk soru, 2 milyon 250 bin üyesi bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’den... Yıllarca Ankara Bakkallar Derneği Başkanlığı da yapmıştı. Kendisini hâlâ “Bakkal Bendevi” olarak tanıtır.  Bendevi Bey şunları sordu:

- Esnafın en acil ve çözüm bekleyen sorunu EYT’dir. Esnaf 9 bin günde, yanında çalışan 7 bin 200 günde emekli olabiliyor. Esnafımızın bu sorununu çözecek misiniz?

- Perakende Yasası mutlaka düzenlenmeli. Bugün 15 bin civarında zincir market bulunuyor. Bir düğmeye bastığında istediği ürünün fiyatıyla oynuyor, rekabeti ortadan kaldırıyor. Bu konuda ne yapacaksınız?

- Ticari araçlarda akaryakıt KDV oranını sıfırlayıp taşımacılığı ucuzlatmayı düşünüyor musunuz?

Kılıçdaroğlu üç önemli sorunu nasıl çözeceğini ayrıntılı bir biçimde anlattı.

HAKSIZLIKLAR GİDERİLECEK

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün de şu soruları yöneltti:

- 2000 yılı sonrası emekli olanların intibakları yapılmadığı için 2000 öncesi emeklilere göre hak kayıpları var. Bu konuda siz ne yapacaksınız?

- 7.500 liranın altında aylık alanlara zam yapılırken, üstünde olanların aylıklarında artış olmadı. Böylece ayrımcı uygulama oldu. 7.500 üstünde aylık alanlara da zam yapılacak mı?

- Bayram ikramiyesini asgari ücrete endeksleyeceğinizi söylediniz. Bu gelecek dönemlerde de devam edecek mi? Seçilirseniz kurban bayramında emeklilerin hesabına 15 bin lira yatıracak mısınız?

- Sosyal güvenlik sistemi yamalı bohçaya döndü. Bunu nasıl düzelteceksiniz? SGK’yı özerk yapıya kavuşturacak mısınız?

Kılıçdaroğlu, SGK’yı Hazine’ye bağlayacaklarını, 2000 yılı öncesi ve sonrası emekliler arasındaki ayrımı kaldıracaklarını, bayram ikramiyesini yatıracaklarını anlattı. Sosyal güvenlik tam Kılıçdaroğlu’nun ilgi alanı olduğu için yapacaklarının heyecanını şimdiden yaşadı.

150 BİN TAŞERON İŞÇİ

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, ülkemizde 18 milyon çalışan olmasına karşın, bunlardan ancak 2 milyon 100 bininin sendikalı olduğunu, dolayısıyla yüzde 80’inin örgütü bulunmadığını hatırlattı. Çalışanların sendikalı olmasına destek olup olmayacağını sordu. Yalnız onu değil, 150 bin civarında taşeron işçinin kadrosu konusunda da ne düşündüğünü öğrenmek istedi.

Yol İş Sendikası Genel Başkanı Ramazan Ağar, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün kapatılmasından sonra köylerde tarım ve hayvancılığın gerilediğini, köylere hizmet gitmediğini, tarım ve hayvancılık geliştirilmesi için yeni bir yapılanmaya gidip gidilmeyeceğini sordu. Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul da Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili rahatsızlıklarını anlattı, bu konuda ne yapılacağını merak etti.

ÇÖZÜM PAKETLERİ

Kılıçdaroğlu’nun hemen her soruna karşı çözüm paketi de hazır. Taşeronluk, sözleşmeli öğretmenlik gibi dönemlerin son bulacağını, eşit işe eşit ücret politikası uygulayacağını, köy okullarının açılacağını,  köylere hizmet için yapacaklarını da uzun uzun anlattı.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Remzi Suiçmez, “Uzun vadeli planlarla bitkisel ve hayvansal üretimde kendi kendimize yeteceğimiz döneme gelebilecek miyiz?” dedi. Her köye ziraat mühendisi istihdamının kamu üzerinden mi yoksa muhtarlık, Ziraat Odası aracılığıyla mı olacağını sordu. Kılıçdaroğlu’nun, tarım ve hayvancılık için önemli projeleri var. Ziraat mühendislerinin köylerde kamu adına çalıştırılacağı da öğrenmek de Remzi Suiçmez’i memnun etti.

CİMRİ VALİ

Millet İttifakı’nın 2 bin 300 maddelik sorun ve buna ilişkin çözüm önerileri paketi hazır. Kılıçdaroğlu göreve gelirse yapacağı ilk işlerin başında savurganlığın önlenmesiyle ilgili düzenleme ve buna ilişkin genelge olacak.

Bilecik, Niğde, Erzincan, Manisa Valiliği görevlerinde bulunan, devlet malını koruduğu için adı “Cimri vali”ye çıkan, makam aracı kullanmayan, işsizliği geliştirdiği modelle çözen, Bilecik’e 6 organize sanayi bölgesi kazandıran, tarihi eserleri devletin parasını harcamadan ortaya çıkaran, ihya eden rahmetli ağabeyim Refik Arslan Öztürk, bu karara ne kadar çok sevinirdi.

Rahmetli Vali Öztürk gibi, “Devletin parasına namusum kadar değer, ahlakım kadar önem veririm. Bana ‘cimri vali’ denilmesinden memnun oluyorum” diyen yöneticileri özlüyoruz.